U Beogradu Gremi dobitnik Maksim Vengerov i BBC laureat Simon Trpceski – 29. juna na Kolarcu

Eksplozivni duo koji čine dobitnik Gremija – violinista Maksim Vengerov i pijanista Simon Trpčeski, čije interpretacije predstavljaju “vatromet virtuoziteta i emocija”, nastupaju 29. juna na Kolarcu, u okviru CEBEF-ove sezone umetničke muzike „Virtuozi bez granica“. Nakon trijumfalnih zajedničkih koncerata u Karnegi holu, Barbikan centru i Sali Pariske filharmonije, velikani klasične muzike garantuju nezaboravan doživljaj i beogradskoj publici.

Atraktivan program ispunjavaju kompozicije Sonata za klavir i violinu br. 21 u e-molu, K.304 (V. A. Mocart), Sonata za violinu i klavir br. 1 u f-molu, op. 80 (S. Prokofjev), Sonata za violinu i klavir u A-duru (S. Frank), Ciganin, rapsodija za violinu i klavir (M. Ravel).

Ulaznice su u prodaji na blagajni i sajtu Kolarčeve zadužbine po cenama od 1000, 2000 i 3000 dinara.

Maksim Vengerov je dobitnik prestižnih nagrada institucija kao što su Kraljevska akademija za muziku (Velika Britanija), ordeni za zasluge Rumunije i savezne države Sar u Nemačkoj. Godine 2012. postao je gostujući profesor Triniti koledža u Oksfordu, a 2019. je dobio počasni doktorat Kraljevskog koledža za muziku u Londonu i Orden za zasluge u oblasti kulture Dvora Monte Karla. Vengerov je laureat brojnih nagrada kao što su Gremi za najboljeg instrumentalnog solistu u pratnji orkestra (2003), dve Gramfon nagrade (1994, 1995), Brit nagrada u oblasti klasične muzike (2004), pet Edison nagrada za klasičnu muziku (1995, 1996, 1998, 2003, 2004), dve ECHO nagrade (1997, 2003) i Kristalna nagrada Svetskog ekonomskog foruma (2007) koja se dodeljuje umetnicima koji su svojim radom doprineli poboljšanju uslova života u svetu. Vengerov svira na violini Stradivari ex-Kreutzer (1727). Januara 2020, Maksim Vengerov je postao prvi solo umetnik u rezidenciji radija Classic FM. Januara 2021. godine Vengerov je pokrenuo sopstvenu pedagošku onlajn platformu www.maximvengerov.com, koju su do sada posetili korisnici iz 170 zemalja i imala je preko 190 miliona pregleda. Godine 1997, Maksim Vengerov je imenovan za prvog ikada klasičnog muzičara u ulozi Ambasadora dobre volje UNICEF-a.

Miljenik beogradske publike, pijanista Simon Trpčeski, izgradio je reputaciju zahvaljujući svom moćnom virtuozitetu i dubokoj ekspresivnosti, kao i harizmatičnom scenskom nastupu. U dosadašnjem toku karijere, Simon Trpčeski je sarađivao sa više od sto orkestara na četiri kontinenta i nastupao na najprestižnijim koncertnim scenama u svetu. Simon Trpčeski je ostvario uspešnu saradnju sa diskografskim kompanijama kao što su EMI Classics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Classics i Linn Records. Novi kompakt disk Simona Trpčeskog pod nazivom Variations, objavljen u proleće 2022. godine, dobio je izvanredne ocene svetske diskografske kritike.

Posvećen širenju makedonske kulture i umetnosti, Trpčeski je inicirao projekat MAKEDONISSIMO kako bi publiku širom sveta upoznao sa bogatstvom makedonske narodne muzike, u spoju sa harmonskim jezikom i virtuoznošću savremenog džeza. Ovaj projekat je sa velikim uspehom predstavljen i u Beogradu, u okviru CEBEF-ove sezone umetničke muzike, decembra 2018. godine. Bio je Umetnik nove generacije Bi-Bi-Sija od 2001. do 2003. godine i dobitnik je nagrade za najuspešnijeg mladog umetnika koju mu je dodelilo Kraljevsko filharmonijsko društvo iz Londona (UK).

Foto: Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili