Tvrđava u Pirotu

Tvrđava u Pirotu kroz različite vremenske periode tobijala je i različita imena kao na primer: Turres ( kula) za vreme Rimskog carstva, Pirgos, Thurib, Momčilov grad, Tvrđava Kale, Pirotski grad…

Podignuto je za vladavine kneza Lazara (1371 -1389) i sagradio ju je vojvoda Momčilo pa tvrđavu i dana nazivaju Momčilov grad.

Tvrđava se nalazila u posedu srpskih despota Stefana i Đurđa ali nakon pada osvajanja Omanlija tokom XV veka pada pod njihovu kontrolu sve dok Srbija nije bila oslobođenja od Turaka.

TVRĐAVA

Tvrđavu čine tri spojene celine: Gornji, Srednji i Donji grad. Gornji grad je podignut tokom krajem XIV veka, a Srednji u periodu vladavine despota Stefana Lazarevića.

Gornji grad je dimenzija 50×35 m. gde su prema stranama sveta postavljene pravougaone kule. Srednji grad ima dimenzija 70×60 m. Donji grad, dimenzija 180×130 m i izgrađen je u ravnici i imao je tri kapije: Nišku, Stambol i Knjaževačku.

U Niškoj kapiji Donjeg grada pronađena je mermerna ploča sa natpisom: „Vojni komandant Rahim-paša obnovi ovaj grad 1804”.

Obnovljena je 2018. godine.

Foto: A.M
Foto: A.M

Ako ste propustili