Tri crkve proglašene za spomenike kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada na današnjoj sednici, na predlog ovog ministarstva, donela odluke da se tri crkve – Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću, proglase za spomenike kulture, imajući u vidu njihov kulturno-istorijski značaj.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija sazidana je 1867. godine i poseduje visoku kulturno-istorijsku i umetničku vrednost, a kulturni model primenjen u crkvi odražava stanovište srpske crkvene umetnosti i kulture 19. veka, dok je unošenjem mobilijara i pokretnih stvari formirana skladna i vredna kulturna celina.

Crkva Svete Trojice u Brdarici, koja se nalazi na teritoriji opštine Koceljeva, sa pokretnim stvarima u njoj, takođe predstavlja značajnu kulturno-istorijsku celinu.

Crkva je sagrađena 1838. godine, na mestu gde je bila crkva brvnara, koju je obor-knez Ranko Lazarević iz Svileuve podigao 1791. godine, iz koje su sačuvani kamena časna trpeza, prestone ikone Hrista i Bogorodice sa mladencem i nadverje.

Crkva u Brdarici pripada grupi crkava iz 19. veka, koje su svojim arhitektonskim oblikom zadržale sećanje na crkve brvnare iako su sazidane od tvrdog materijala.

Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem, koja se nalazi u centru sela Drenovac, u blizini Šapca, sagrađena je u periodu od 1863. do 1865. godine kao monumentalna jednobrodna građevina, koja će deceniju kasnije poslužiti kao uzor graditeljima crkve u Nakučanima.

Ovo zdanje ima kulturno-istorijsku vrednost, kao i nesumnjiv društveni značaj, o čemu svedoči bogata građa koju čine letopisi, zapisi sa margina starih crkvenih knjiga i delimično sačuvana arhivska građa.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili