Teroristički napad u Beogradu

13.jula 1968.godine dogodio se teroristički napad u Beogradu koji je odjeknuo u celom svetu.

Miljenko Hrkač ,član ustaške organizacije „Hrvatsko revolucionarno bratstvo“ ušao je u tadašnji bioskop „20.oktobar“ ( Balkanska ulica ) , preko puta hotela Moskva, u 20h na projekciju filma „Risifi u Panami“ sa bombom u torbi. Bombu punjenu čeličnim gelerima postavio je u 16.redu kod sedišta šest. Posle 45.minuta nakon početka filma napustio je bioskop, a u 21:05h odjeknula je eksplozija.

Vrisci i jauci odjekivali su bioskopom i Balkanskom ulicom. Poginula je jedna, a teško povređeno je 85 osoba. Poginuo je Sava Čučurević, a sa najtežim povredama je prošla studenkinja Magdalena Novaković koja je izgubila obe noge.

Sudbina je odvelo Magdalenu na drugo sedište od one koje joj je stajalo na karti. Sela je jedan red iza od reda koji joj je stajao na karti. Sedela je tada sa svojim dečkom koji je isto bio jedan od povređenih.

Policija i državna bezbednost ovaj teroristički napad dočekala je nespremno i nenadano.  Niko od državne bezbednosti neko vreme nije znao ko je odgovoran za napad.

Hrkač je uhapšen godinu dana kasnije , oktobra 1969.godine, kada je izveo još jedan teroristički napad na železničkoj stanici u Beogradu 25.septembra 1969.godine u jedan sat iza ponoći , kada je povređeno 14 osoba.

Na osnovu presude okružnog suda u Beogradu Miljenko Hrkač je streljan u Centralnom zatvoru u Beogradu 10. januara 1978.godine u četiri sata ujutro, a vest o njegovom streljanju nikada nije objavljena. To je ujedno bila i poslednja smrtna kazna zbog političkog terorizma u SFRJ.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili