Sveti mučenik Konon Isavrijski

Sveti mučenik Konon Isavrijski kako se veruje poučen bi u veri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila. I do same smrti njegove nevidljivo ga je pratio ovaj Arhistratig Božji. Bio je prosvetljen i ojačan blagodaću Duha Svetoga, te ga srce nije vuklo ni za čim svetskim, nego samo za duhovnim i nebeskim.

Roditelji su ga silom oženili, on prvo veče uze sveću i stavi je pod sud, pa upita svoju nevestu: „Šta je bolje, svetlost ili tama?“ Ona odgovori: „Svetlost“.

Tada joj on poče govoriti o veri Hristovoj, i o duhovnom životu kao boljem i lepšem od telesnog. Te tako uspe, da i nju, a po tom i svoje roditelje privede u veru Hristovu. I behu on i žena mu kao brat i sestra. Uskoro umru mu i roditelji i žena, i on se povuče potpuno od svetskog života i preda molitvi, postu i bogomisliju. Učinio velika čudesa, kojima mnoge obrati u hrišćanstvo. Između ostaloga, primora zle duhove da mu služe. Pri jednom gonjenju bi uhvaćen i mučen, i sav izboden noževima. Njegovom krvlju mazahu se bolesnici i isceljivahu. On požive posle toga još dve godine u svome gradu i prestavi se Gospodu. Ovaj svetitelj požive i postrada u II veku.

Foto:Ilustracija,/pixabay

Dodaci

Ako ste propustili