Zimski Krstovdan

Zimski Krstovdan je dan uoči Bogojavljanja i prvi dan posle Božića kada se posti. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj dan na prve hrišćane koji su primili veru.

Na zimski Krstovdan je posni dan i nije obeležen crvenim slovom.

Narodni običaj je da se na današnji dan osveštani krst stavi u vodu i unese u crkvu. Veruje se da ako se krst smrzne da će godina biti blagorodna i zdravlje će biti u vašoj kući.

Verovalo se u narodu da se na zimski Krstovdan ukrštaju vetrovi.

Sveštenomučenik Teopemt i Teona su hrišćanski svetitelji.

Kada Dioklecijan objavi gonjenje hrišćana, episkop nikomidijski Teopemt beše prvi koji postrada za Hrista. On beše izveden pred cara, i car mu zapreti smrtnom kaznom, ako se ne odreče Hrista. Na tu pretnju hrabri episkop odgovori caru:

„Stoji napisano: ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti. Ti, care, imaš vlast kad mojim telom, čini s njim što ti drago“.

Bi mnogo bijen, glađu mučen i istjazavan na razne načine. Najzad car dozva nekog mađioničara, Teonu, da Božjem čoveku nekako mađijama doskoči. Teona rastvori u vodi najjači otrov i dade Teopemtu da ispije. Teopemt prekrsti čašu i ispi otrov. Videv Teona, da njegov otrov ništa ne naškodi Teopemtu, on se okrete k caru i uzviknu:

„I ja sam hrišćanin, i klanjam se Raspetome“.

Obojica biše na smrt osuđeni: Teopemta mačem posekoše, a Teonu živa u zemlju zatrpaše, 298. godine.

Ako ste propustili