Stara crkva Svetog Marka u Beogradu

Stara crkva Svetog Marka u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Palilula

Stara crkva Svetog Marka u Beogradu, mala Markova crkva ili grobljanska kapela Svetog Marka izgrađena je 1835. godine kao deo zaostavštine trgovca cincarskog porekla Laze Panče, poreklom iz Južne Srbije, iz mesto Katranica, koji je umro u Beogradu 1831. godine. Upravo po želji trgovca Laze Panče crkva je posvećena Svetom Marku.

Crkva je izgrađena na temeljima još stariji crkve ispred koje je bio pročitan hatišerif turskog sultana 1830. godine o autonomiji Kneževine Srbije unutar Osmanskog carstva. Radovima na zidanju hrama rukovodio je Hadži-Nikola Živković iz Vodena

U samoj crkvi, 1839. godine sahranjen je knežević Milan Obrenović, najstariji sin kneza Miloša Obrenovića, i to desno od zapadnih vrata njenih, i prah pokojnog vladike šabačkog Gavrila koji leži levo od zapadnih vrata u samoj crkvi. U crkvi je sahranjen i bračni par Kralj Aleksandar I Obrenović i Kraljica Draga Obrenović.

Crkva je bila prizemna zgrada duga 21 metar zajedno sa oltarom, široka 8,80 metara i visoka 6,20 metara.

Crkva je oštećena tokom Prvog svetskog rata, a upravo su je i austrijanci i obnovili.

Tokom nemačkog bombardovanja 1941. godine crkvu je zahvatio požar ali je spasen ikonostas. Godine 1942. godine stara crkva Svetog Marka je porušena jer se nije mogla obnoviti.

Dodaci

Ako ste propustili