Saradnja Srbije i Hrvatske u oblasti pravosuđa

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i ministar pravde Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković konstatovali su danas da postoji dobra volja dveju zemalja za saradnju i rešavanje svih otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa.

Kuburović i Bošnjaković su tokom sastanka u Beogradu ukazali na to da su teme između Srbije i Hrvatske u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su i rešive ukoliko bude strpljenja i bude se išlo korak po korak.

Obe strane su iskazale otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanje partnerskih odnosa i veza.

Na sastanku je u tom smislu dogovoreno formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, kao i razmene spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Kuburović i Bošnjaković su razgovarali i o iskustvima dveju država u procesu pridruživanja EU, pri čemu je ministar pravde Hrvatske poručio da je to ministarstvo spremno da u svakom momentu pruži stručnu pomoć kolegama iz Srbije.

Takođe, razmenjena su i iskustva u borbi protiv korupcije, o promenama Ustava i uspostavljanju e-Pravosuđa.

Sagovornici su se usaglasili da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz bilateralne pregovore i rad radnih grupa, i istakli nadu da je današnji sastanak prvi u nizu i samo početak buduće saradnje, koja je neophodna kako bi se došlo do zajedničkih rešenja, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili