Rušenje u Savamali

U noći parlamentarnih izbora 24. i 25. aprila 2016. godine došlo je do blokade Hercegovačke ulice od strane maskiranih nepoznatih lica. Maskirana lica su bagerom srušila nekoliko objekata.

Nepoznate osobe vezali su radnika obezbeđenja i zadržala nekoliko osoba u toku rušenja. Građani pozvali policiju ali je ona odbala da reaguje. Utvrđeno i da su operateri građanima preneli da je takvo naređenje stiglo s vrha policije.

  • 24. maja 2016. godine tokom bolničkog lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu preminuo je Slobodan Tanasković, čuvar objekata u Hercegovačkoj ulici.
  • 8. juna 2016. godine premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je da iza rušenja u Hercegovačkoj ulici stoje najviši organi gradske vlasti i najavio da će oni zbog toga snositi odgovornost. Niko nije smenjen ili odgovarao iz gradske vlasti.
  • 23. april 2018 – Protiv šefa smene dežurne službe beogradske policije Gorana Stamenkovića, podneta je krivična prijava zbog nesavesnog rada u službi u noći bespravnog rušenja u Savamali.
  • 8. maj 2018. – Policajac Goran Stamenković potpisao je sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. Priznanjem krivice priznao je nesavestan rad u noći rušenja u Savamali.

Ako ste propustili