Radni tekst izmena Ustava neće biti povučen iz rasprave

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović poručila je danas da Radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa neće biti povučen iz rasprave, već da će posle 8. marta biti korigovan u skladu sa poslatim primedbama i evropskim standardima, a potom poslat Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Kuburović je na četvrtom okruglom stolu, u okviru drugog kruga javne rasprave o ustavnim amandmanima koje je predložilo Ministarstvo pravde, a kojem je prisustvovala i predsednica Vlade Ana Brnabić, objasnila da neće biti povučeni predloženi amandmani, kako su to zahtevala pojedina strukovna udruženja.

Ministarstvo čvrsto stoji iza tog stava, poručila je ona i dodala da je mišljenje struke bitno kada je u pitanju izmena Ustava, ali da ono nije jedino, jer je Ustav najviši pravni akt za koji su zainteresovani svi građani.

Kuburović je napomenula da je cilj izmena Ustava Srbije postizanje nezavisnosti sudstva, ali da se na tom putu ne smeju zaboraviti ustavni principi podele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

Ona je najavila da će biti usvojen i ustavni zakon koji će opredeliti rokove za usvajanje novih pravosudnih zakona u skladu sa ustavnim iznenama.

U uvodnom delu skupa prisutnima se obratio i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Okrugli sto u Beogradu četvrti je skup koji Ministarstvo pravde organizuje u okviru javne rasprave o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji je objavljen 22. januara. Ovakvi skupovi održani su još u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili