Protesti u Beogradu 24.12.2023.

Održani su protesti u Beogradu koji su počeli ispred RIK-a u 18 časova gde su se na početku okupljenim građanima, kojih je bilo nekoliko hiljada, obratili Marinika Tepić i Miki Aleksić.

Miki Aleksić je pozvao građane da uđu u Skupštinu grada Beograda i da se obrate sa balkona. Kada je veći deo građana došao do Skupštine grada Beograda pokušali su da uđu u zgradu ali u tome ih je sprečila policija koja se već nalazila u zgradi. Staklo od vrata je razbijeno, a oni koji su pokušali da priđu vratima policija ih je poprskala biber sprejom.

Neki građani su ubacivali kroz razbijene prozore od Skupštine grada Beograda baklje.

U više navrata je pokušano da se uđe u Skupštinu grada, a onda oko 21.30 časova policija je krenula na okupljene građane da ih rateruje sa platoa ispred Skupštine grada. Došlo je do hapšenja ali i sukoba sa policijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uhapšeno 35 osoba i da su dva policajca povređena.

U 23.30 više nije bilo okupljenih sugrađana oko Skupštine grada Beograda, a i veći deo policije se povukao i bio je uspostavljen ponovo saobraćaj.

———————————————————————————-

23.00 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je uhapšeno više od 35 osoba i da se nastavlja akcija i su dvojica policajaca teško povređena. Najavio je nastavak hapšenja.

„Večeras je pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije, videćemo kako će to kvalifikovati tužioci. Nastavlja se hapšenja širom grada nasilnika i siledžija.“

22.40 – Predsednik Srbije sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

21.50 – Kordon policije krenuo je da potiska okupljene građane kod Skupštine grada Beograda i potpuno ih rasterala sa platoa ispred skupštine grada.

21.30 – Poletele su kamenice ka policiji koji su odgovorili bacanjem dimnih bombi.

19.30 – Policija je blokirala ulaz u Skupštinu grada Beograda, a kada neko pokušava da priđe vratima poprskaju ga biber sprejem. Neki građani gađaju vrata zgrade jajima.

19.20 – Razbijena su stakla na ulazu Skupštine grada. Policija je bacila suzavac, a neki od okupljenih građana ubacuju kroz prozor Skupštinu grada baklje.

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili