Priča o biku Ferdinadu je bila zabranjena u nekim zemljama a Hitler je naredio da se spali

Priča o Ferdinandu je najpoznatiji rad američkog autora Munro Leafa  koja je izdara 1936.godine. Priča govori o biku koji bi radije sedeo pod drvetom i mirisao cveće nego što bi se borio protiv drugih bikova. Kada je oteran u koridu,sticajem okolnosti , on je seo na sredinu arene i nije se obazirao na matadore.

Od njenog objavljivanja,1936.godine,popularnost priče je rasla pa 1938.godine bila bestseler u Americi a o popularnosti govori i podatak da je čak prodaja premašila i popularnu knjigu „Prohujalo sa vihorom“.

Munro Leaf je napisao priču o Ferdinadu u jednom dahu i to za svog prjatelja ilustratora Roberta Lavsona. I ako je dostigla veliku popularnost u Americi u jednom delu sveta su videli knjigu kao pacifičku i bila je zabranjena u Španiji sve do smrti Franka.

U Nemačkoj je Adolf Hitler tražio da se pronađu sva izdanja i da se spale jer je „knjiga napisana kao deo degenerirane demokratske propagande“.

Nakon poraza Nemačke u Drugom svetskom ratu 1945. godine, 30.000 primeraka je brzo objavljeno i besplatno podeljeno deci u znak mira.

Foto:Ilustracija/pixabay

 

Ako ste propustili