Potraga za radnicima: Nudi se i do 5.000 dinara za novog radnika

Potraga za radnicima stavila je na muke neke poslodavce pa je jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji ponudio svojim zaposlenima i nagradu od 5.000 dinara ukoliko dovedu novog zaposlenog ali pod uslovom da novozaposleni radi najmanje tri meseca.

Razloga za potragu za radnicima ima mnogo a kao glavni razlozi zbog čega „nema“ radnika navode se uglavnom niska primanja,odnos firmi prema zaposlenima, uslovi rada….

Bez obzira na statistiku realnost na tržištu je znatno drugačija što se ogleda u pogledu primanja a to se može videti i kada je veliki broj ljudi napustio neke kompanije kako bi se zaposlio u poznatom maloprodajnom lancu koji je ponudio drastično veće plate i mnogo bolje uslove za svoje buduće zaposlene.

Javna je tajna da u nekim kompanijama zaposleni rade i po nekoliko nekoliko sati duže bez ikakve nadoknade i pod „jakim“ pritiskom a to se sada firmama „naplaćuje“ odlaskom i traženjem novih radnika koji poučeni iskustvom svojih prijatelja,komšija,rodbine ne žele da se zaposle u takvim kompanijama ili manjim privatnim firmama.

Nove kompanije koje dolaze u našu zemlju uglavnom zapošljavaju već zaposlene sa dobrim iskustvom ne stavljajući akcenat na završenu školu. Dok kompanije koje već nekoliko decenija posluju u Srbije uglavnom se kreću sa kampanjama koje se pokreću javno. Takav primer imamo u zapošljavanju mladih što je dovelo i do nekoliko negativnih efekata koji se ogledaju u postavljenju mladih posle završenog fakulteta na visoke pozicije u kompanijama ili u prednostima na pozicijama koje postanu upražnjene. „Stariji“ zaposleni su ovakav „udar“ doživeli kao nipodaštavanje njihovog dugogodišnjeg rada i da kompanije ne cene njihovu lojalnost što je dovelo i do odlazaka kako u druge kompanije u zemlji tako i u kompanije van naših prostora koje ih veoma rado primaju.

Ovakav negativan pristup doveo je i do toga da su nove kompanije, koje dolaze u našu zemlju ,iskoristile ovakav trend i ponudile veće plate i bolje uslove za sve radnike sa našeg tržišta sa dugogodišnjim iskustvom i znanjem. Znanje i iskustvo su doprineli da se „nove“ kompanije u našoj zemlji imaju bržu tendeciju preuzimanja strateški važnih kupaca a dugogodišnje kompanije otvorile su sebi više problema od pronalaska zaposlenih,zadržavanja klijenata i kupaca,plasiranje robe i usluge,zadržavanja partnera sa kojima imaju uspostavljenu dinamiku nižih cena…

Očigledno je da će se naše tržište rada naći u velikom problemu jer niska primanja i uslovi rada ne mogu privući ni strane državljane jer upravo naši državljani odlaze da rade u njihovim državama. Kompanije će morati da promene strategije prema svojim zaposlenima a pogotovo prema onima koji dugo rade u kompanijama jer njihov odlazak je signal za mlade koji tek završavaju fakultete i nameravaju da se zaposle.

„Ako je onaj ko ima takvo iskustvo otišao da radi u nekoj drugoj državi,što bi mi ostali i radili kada je brži napredak van naših prostora .“

Autor:A.M

Ako ste propustili