U poslednjih pet godina u renoviranje zatvora uloženo približno 190 miliona dinara

Ministar pravde Nela Kuburović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakli su danas, tokom posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici i Okružnom zatvoru u Beogradu, da Vlada Srbije ulaže velike napore u poboljšanje uslova za boravak i rad u ovim ustanovama.

Kuburović je istakla da Ministarstvo pravde kontinuirano radi na jačanju smeštajnih kapaciteta u zatvorima u našoj zemlji, i podsetila na to da se u Specijalnoj zatvorskoj bolnici na lečenju nalaze osuđena lica i lica kojima je izrečena obavezna mera psihijatrijskog lečenja i čuvanja u toj ustanovi, kao i obavezna mera lečenja od narkomanije i alkoholizma.

Ona je navela da je bolnica gotovo u potpunosti rekonstruisana, budući da će radovi, koji se izvode u još samo jednom odeljenju, biti završeni do kraja oktobra, i dodala da je u poslednjih pet godina u renoviranje te ustanove uloženo približno 190 miliona dinara.

Kuburović je objasnila da su, zahvaljujući tim sredstvima, smeštajni kapaciteti te bolnice povećani za 20 odsto, uz napomenu da su u poslednjih nekoliko godina izdvojena velika sredstva za nabavku dodatne opreme, ne samo za tu bolnicu, već i za ambulante u okviru zatvora širom Srbije.

U narednom periodu nastavićemo da poboljšavamo uslove ne samo za zatvorenike, već i za one koji su zaposleni u ustanovama tog tipa, dodala je ona.

Kuburović je iskazala zahvalnost ministru zdravlja, koji je prepoznao značaj ove bolnice, i najavila da će zajednička komisija dvaju ministarstava raditi na poboljšanju uslova rada zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

Lončar je rekao da su uslovi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u skladu sa normama koje propisuje Evropska unija i organizacije koje se bave pravima pacijenata i zatvorenika.

Naša obaveza je da, kao društvo, svim građanima ove zemlje pružimo zdravstvenu zaštitu, poručio je ministar i dodao da se to odnosi i na lica prema kojima su izrečene mere bezbednosti i koja se upućuju ovde.

Prema njegovim rečima, Specijalna zatvorska bolnica danas ima najsavremenije dijagnostičke uređaje i opremu i stvoreni su pravi bolnički uslovi, dostojni pacijenata.

On je, izrazivši zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju ove bolnice, posebno naglasio njihovu požrtvovanost, i podsetio na to da su u njoj smešteni pacijenti sa ozbiljnim dijagnozama.

Lončar je najavio da će u tu ustanovu dva puta nedeljno dolaziti specijalisti iz kliničkih centara kako bi pomogli tamošnjim lekarima, pri čemu će biti formirane zajedničke komisije, koje će donositi odluke i mišljenja, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili