Podsticanje razvoja filmske industrije u Srbiji

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je raspisan javni poziv za dodelu podsticaja za proizvodnju audio-vizuelnih dela u cilju povećanja privrednih aktivnosti i zaposlenosti u filmskoj industriji i proizvodnim i uslužnim delatnostima.

U cilju promocije potencijala Srbije u ovoj delatnosti i njenog svrstavanja među konkurentne svetske destinacije poput Češke, Mađarske i Hrvatske, Vlada Srbije je prošle godine usvojila Uredbu o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo.

Naša zemlja je na taj način investitorima iz ove oblasti ponudila finansijske podsticaje po uzoru na većinu zemalja u Evropskoj uniji i 30 zemalja širom sveta.

U Srbiji postoje filmski studiji, brojne kredibilne producentske kuće, značajna baza iskusnih i veoma cenjenih filmskih radnika i jedinstvena raznovrsnost filmskih lokacija širom njene teritorije.

Finansijski podsticaji za investitore u audio-vizuelnoj industriji omogućiće da u Srbiju dolaze projekti sa velikim budžetima, koji bi se u zemlji realizovali u dužem periodu, koristeći veći broj lokacija i kapaciteta, naročito onih izvan Beograda.

Za ove namene je u budžetu Ministarstva privrede za 2016. godinu opredeljeno 400 miliona dinara.

Potencijalni investitori iz oblasti filmske industrije javni poziv mogu pogledati na internet prezentacijama Ministarstva privrede i Filmskog centra Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ako ste propustili