Počinju radovi na restauraciji spomenika Vuku Karadžiću

Zavod za zaštitu spomenika kulture otpočinje radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, tačno na dan kada je svečano spomenik otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovništva Beograda pre 85 godina (7. novembra 1937. godine), saopštili su iz zavoda.

Posle velikih i uspešnih rekonstrukcija Spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prvo je izradila Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, s obzirom da se spomenik nalazi u izuzetno lošem stanju. Naime, prilikom prethodne obnove iz 1995. godine – koja je izvođena u sklopu hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, podzemne garaže i uređenju širih parkovskih i nadzemnih parternih površina – bronzana skulptura spomenika nije tretirana na adekvatan način, a za oblogu postamenta upotrebljen je kamen lošeg kvaliteta, tako da je usled izloženosti negativnom uticaju atmosferilija došlo do rapidnog propadanja kako skulpture tako i postamenta.

Planirani radovi na spomeniku obuhvataju dve faze. Prva faza predstavlja sanaciju i restauraciju bronzane skulpture, dok se druga faza odnosi na radove na postamentu. Prva faza radova počinje 07. novembra 2022. godine i podrazumeva skidanje bronzane skulpture. Skulptura će biti preneta u atelje Zorana Kuzmanovića, sa kojim je šira javnost imala priliku da se upozna tokom izvođenja radova na rekonstrukciji Spomenika Pobedniku. U okviru radioničkog prostora skulptura sa spomenika Vuku Karadžiću će biti sanirana i konzervirana. Rok za završetak izvođenja radova na sanaciji i restauraciji spomenika je do 120 dana.

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture

Dodaci

Ako ste propustili