Počinje 23. Festival evropskog filma Palić u 21h

Dvadeset i treći Festival evropskog filma Palić otvoriće ovogodišnji dobitnici nagrade Aleksandar Lifka Slobodan Šijan i Ulrih Zajdl. Njima će nagrade uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Jesim Ustaoglu (turska rediteljka), Rina Šildoš (producentkinja iz Estonije), Aiste Diržiute (Litvanija, glumica), Mihaela Kezele (rediteljka, Nemačka) i Stefan Arsenijević (reditelj, Srbija). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Internacionalni žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, kao žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici koji će odabrati najbolji film programa “Oči u oči”. Članovi Međunarodnog žirija kritike su Maria Ulfsak-Šeripova, estonska filmska novinarka iz Taljina, Marina Rihter, filmska kritičarka rođena u Beogradu sa trenutnom adresom u Beču, i kritičarka Kolet de Kastro. Publici će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

U slučaju loših vremenskih uslova ceremonija otvaranja (i projekcije dva filma u Glavnom programu nakon nje) održaće se u svečanoj sali na prvom spratu Kongresnog centra Velika terasa Palić.

Izvor: palicfilmfestival.com

Ako ste propustili