Plivanje za Časni krst u Beogradu 2024.

Plivanje za Časni krst održaće se na više opština u Beogradu 19. januara 2024.

SURČIN

Na praznik Bogojavljenje biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst, 12. put zaredom, u Bečmenu na izletištu Bečmenska bara u petak, 19. januara, saopšteno je iz Opštine Surčin.

Litija od porte Hrama Svetog Save u Bečmenu krenuće u 11 časova, dok će plivanje početi u 12 časova.

Ove godine prijavljeno je više od 80 učesnika, od kojih će jedan biti pobednik i dobitnik prelaznog krsta za 2024. godinu.

ČUKARICA

Svetom liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst, i ove godine biće obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici. Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska RS, Žandarmerija, SVIBOR i JP „Ada Ciganlija, saopštili su iz opštine Čukarica.

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11.00 časova ispred Hrama. Po dolasku litije na Adu Ciganliju, izvršiće se čin osvećenja vode. U 12.00 časova prijavljeni plivači iz redova Vojske RS, Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva će plivati za Časni krst. Tokom svečanosti, a i nakon nje, biće održano tradicionalno saborno pogruženje za sve građane.

ZEMUN

Prazničnom službom u 9 časova u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, a potom Litijom, koja će u 11. 30 časova proći centralnim gradskim ulicama i plivanjem za Časni krst u Dunavu tačno u podne tradicionalno će u Zemunu biti proslavljen veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje.

Ova tradicionalna manifestacija održava se 27. put, u organizaciji Gradske opštine Zemun i Svebor Saveza Beograda, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je 16. i 18. januara 2024. od 17.30 do 21 čas u Kancelariji za mlade Gradske opštine Zemun u Kosovskoj 9 u Zemunu.

LAZAREVAC

U organizaciji Crkvene opštine lazarevačke na jezeru Očaga u petak 19. januara 2024. godine sa početkom u 11,00 časova održaće se BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE ZA ČASNI KRST.

Plivanje za ČASNI KRST je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti ČASNI KRST u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.

OBRENOVAC

U petak, 19. januara na hrišćanski praznik Bogojavljenje, na Savi kod Kajak kanu kluba ”Zabrežje”, biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst gde će se takmičiti 50 učesnika.

Plivanje za Časni krst, počeće nakon litije, od 12.00 sati.

GROCKA

Manifestacija „Litija i plivanje za Časni krst – Grocka 2024” održaće se na Dunavskom keju u Grockoj u petak, 19. januara, u 11.20 časova u porti crkve, a zatim će se litija nastaviti Gročanskom čaršijom do Dunava, saopšteno je iz Opštine Grocka.

U litiji će učestvovati i Konjički klub „Urban kauboj”, kao i mladići i devojke obučeni u narodnu nošnju i odeću srednjovekovnih srpskih vitezova.

Program će početi u 11.45 sati izvođenjem nacionalne himne „Bože pravde”, a zatim će se plivanjem za Časni krst nadmetati više od 40 prijavljenih plivača, među kojima je i jedna devojka.

Pobedniku plivanja za Časni krst biće darivan zlatni krstić od 3,3 grama od Opštine Grocka, koja je ujedno i glavni pokrovitelj manifestacije.

Ako ste propustili