Palata Luksor u Beogradu

Palata Luksor u Beogradu nalazi seu Balkanskoj 4, na opštini Stari grad.

Na mestu gde se sada nalazi palata nalazila se kuća koja je više puta dograđivana da bi nakon 1920. godine počela gradnja palate od strane imućne porodice Gambej. Palata je svečano otvorena 6.septembra 1924.godine i to projekcijom filma „Hotel Potemkin“(Die Letzte Stunde).

Palata „Luksor“ bio je dobro mesto provoda gde su se odigravali glavni događaji ( razna takmičenja, koncerti, pozorišne predstave…) u Beogradu od otvaranja , pa do početka Drugog svetskog rata. Narodno pozorište je od 1931. izvodilo i neke od predstava u Luksoru sve do 1937. godine.

Na spratovima Luksora otvorene su radnje i advokatska kancelarija, pa se može smatrati da je Luksor bio tržni centar svoga vremena ali uglavnom za prestižnu klijantelu. Glavno mesto dešavanja u Luksoru bila je letnja terasa koja je korišćena i nakon Drugog svetskog rata za igranke i projekcije i snimanje filmova.

Krajem juna 1929. godine dolazi do požara u skladištu Luksora gde je izgorela velika količina filmova i to baš u vreme kada je porodica Gambej prodala zgradu Državnoj hipotekarnoj banci. Sale Luksora su renovirane i dalje je do početka Drugog svetskog rata bio glavno mesto svih dešavanja.

Nakon Drugog svetskog rata Luksoru menjaju ime u Bioskop „20.oktobar“.

Ako ste propustili