Ova godina važna za dalji napredak Srbije ka EU

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa ambasadorom Velike Britanije u Beogradu Denisom Kifom, koji je tom prilikom istakao podršku te zemlje evropskom putu Srbije.

Kif je naglasio da je ovo važna godina za dalji napredak Srbije ka EU, posebno uzimajući u obzir nedavno usvojenu Strategiju proširenja Unije.

Kuburović i ambasador Kif su ukazali na to da Velika Britanija podržava Srbiju i putem donatorskih fondova i u tom smislu istakli projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, koji je sprovodio British Council.

Ministar pravde je istakla da najveći izazov u okviru Poglavlja 23 trenutno predstavlja izrada ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Ona je dodala da je Ministarstvo pravde omogućilo transparentan i inkluzivan proces i da su tokom devet meseci, koliko traje javna rasprava, svi zainteresovani mogli da Ministarstvu upute kritike, sugestije i predloge pismenim putem, ali i da iznesu svoje mišljenje i na okruglim stolovima.

Kuburović je ukazala na to da će nakon završetka javne rasprave Ministarstvo pravde usaglasiti tekst nacrta ustavnih amandmana i proslediti ga Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Ambasador Velike Britanije je rekao da je diskusija važna, kao i transparetnost tog procesa.

Takođe, Kuburović i ambasador Kif su postigli saglasnost o tome da izmena Ustava nije pitanje samo jedne strane, već cele države i svih građana.

Ministar pravde je govoreći o borbi protiv korupcije, kao važnom potpoglavlju u okviru Poglavlja 23, podsetila na to da je 1. marta počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i da su u skladu sa njim formirana četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

Takođe, ona je iznela podatak da je do početka primene tog zakona obuku na Pravosudnoj akademiji prošlo više od 600 sudija, zamenika javnih tužilaca, policijaca i predstavnika drugih nadležnih organa, a da su upravo obuka i efikasna primena zakona deo projekta koji finansira EU „Prevencija i borba protiv korupcije“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:arhiva

Ako ste propustili