Originalni koncert „Uspavanka za strah“ u 2 termina u Beogradu

Originalni muzički nastup, koncert nove muzike za neobičan sastav: ženski glas, klarinet, violinu, violončelo i kontrabas klarinet, pod nazivom „Lilith Abi Lullaby – Uspavanka za strah“ održaće se u Beogradu u dva termina: u petak 9. decembra u 20 časova u Studiju 6 Radio Beograda i u subotu 10. decembra 2022. od 21.00, u Art Centru i Jazz Cafe Baru Mestašce (Gospodar Jevremova 25). Nastupiće poljski sastav Bastarda trio, savremeni ansambl fokusiran na autorsku i improvizovanu muziku, zajedno sa istaknutim srpskim umetnicama Branislavom Podrumac, glas, i Katarinom Aleksić, violina. Koncert „Lilith_Abi Lullaby – Uspavanka za strah “ bavi se temom uspavanke – vanvremenske, univerzalne, a istovremeno duboko lične muzike. Elementi transa u muzici i emocije oslikane kroz posebne zvučne boje i efekte čine ovaj program posebno interesantim.

Ovaj program ostvaren je na inicijativu violinistkinje i umetničkog vođe projekta „Evropa u gostima“, Katarine Aleksić. Program je izveden premijerno na festivalu Varšavska jesen u septembru 2022, prilagođen kao scensko muzička forma za najmlađu publiku. U stvaranju muzike, na osnovu jednostavnih, kratkih melodija tradicionalnih uspavanki, u svojevrsnom kompozitorsko-improvizatorskom eksperimentu, učestvuju svi izvođači.

Naziv programa „Lilith Abi“ se vezuje za obred uspavljivanja deteta u drevnoj jevrejskoj tradiciji i predstavlja magijsku formulu za zaštitu novorođenog deteta od zlog ženskog demona Lilit, za koju se verovalo da, naročito u prvih 40 dana nakon rođenja deteta, vreba oko kuće i čeka priliku da ugrabi novorođenče ili porodilju. Od zaštitne rečenice „Lilith Abi“ nastala je reč „Lullaby“, uspavanka.

Serija koncerata kamerne muzike „Evropa u gostima 2022“ je projekat međunarodne saradnje, između umetnika iz Srbije i Evropske unije i realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a u partnerstvu sa Radio Televizijom Srbije, Institutom Adam Mickijevič Poljska i Muzičkom školom „Josip Slavenski“.

U okviru edukacije „Evropa u gostima“ violončelista, Tomaš Pokšivinjski, profesor baroknog violončela na Univerzitetu muzike u Varšavi, održaće jednodnevni masterklas na temu Bahovih svita za solo violončelo, u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ 11.12.2022. Aktivni polaznici biće učenici MŠ „Josip Slavenski“ a pasivno učešće je omogućeno i učenicima i nastavnicima iz drugih škola.

Bastarda Trio je bend nekonvencionalnog sastava i jedinstvene boje (klarinet, kontrabas klarinet i violončelo), koji sviraju autorsku muziku na bazi improvizacije, igrajući se sa različitim tematskim celinama. U svojim počecima više fokusirani na istraživanje srednjevekovnih melodija i muzičkih tema vezanih za pojedine rituale, na poslednjih nekoliko albuma šire svoja interesovanja i krug saradnika, provlačeći fado, klezmer, ili tradicionalne pesme kroz svoj umetnički filter, sa neočekivanim rezultatima.

Branislava Podrumac, sopran, je višestruko nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama. Glavnom ulogom u hit mjuziklu „Rebeka“ Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini, započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde i sada tumači brojne uloge u mjuziklima, operama i operetama.

Katarina Aleksić, violinistkinja i idejni tvorac i nosilac muzičke koncepcije ovog programa. Od 2006. deluje kao koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTS. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja orkestarskih umetnika Srbije za 2009. za izuzetan uspeh u radu na mestu koncertmajstora tog orkestra. Sa sastavom „Orchestra Mozart Bologna“, pod dirigentskom palicom Klaudija Abada i solistkinjom Martom Argerič, učestvovala je na nekim od najvećih evropskih festivala. Redovno svira i na baroknoj violini u okviru različitih ansambala, na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Foto:ilustracija / pixabay

Ako ste propustili