Odlična saradnja sa Rumunijom u borbi protiv organizovanog kriminala

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa generalnim tužiocem Rumunije Augustinom Lazarom o nastavku uspešne saradnje dveju zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kuburović je tokom susreta, kojem je prisustvovala i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, podsetila na to da je juče potpisani Memorandum o saradnji Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva Rumunije još jedan dokaz odlične međusobne saradnje.

Ona je ponovila da Ministarstvo pravde i Republika Srbija ulažu velike napore u cilju unapređenja borbe protiv organizovanog kriminala, i izrazila uverenje da je Memorandum o saradnji sa Tužilaštvom Rumunije još jedan korak u tom pravcu.

Kuburović je podsetila na to da 1. marta 2018. godine počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji uvodi novu organizaciju rada i nadležnosti sudova i tužilaštava u cilju uspostavljanja efikasnog mehanizma u suzbijanju kriminala i korupcije.

Ona je, govoreći o evropskom putu Srbije, istakla da nam Rumunija pruža značajnu podršku na tom planu, uz ocenu da su iskustva te zemlje od velikog značaja za brže i bolje napredovanje Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Dolovac je ukazala na veoma dobru saradnju tužilaštava dveju država u borbi protiv transnacionalnog kriminala, organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi i narkotika, i napomenula da je potpisani memorandum samo formalizovao tu saradnju i obezbedio osnovu za njeno dalje unapređenje.

Ministarstvo pravde je, kako je dodala, pružilo nedvosmislenu podršku potpisivanju ovog dokumenta.

Lazar je istakao da je pomenuti memorandum dobra osnova za to da zahtevi dve države budu još efikasnije realizovani, i izrazio uverenje da će međusobna saradnja biti unapređena.

On je ukazao na to da je bitno da dve zemlje razmenjuju dobru praksu, i naveo da Rumunija stoji na raspolaganju Srbiji kada je reč o njenim iskustvima u procesu pridruživanja EU, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ako ste propustili