Odgovorno ponašanje i prevencija najvažniji za zdravlje mladih

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom Svetskog dana borbe protiv side, da su odgovorno ponašanje i prevencija ključni u borbi protiv HIV-a i side.

Mihajlović je u pisanom saopštenju navela da su u tom procesu veoma važni edukacija i rad sa mladima, kako bi razvili svest o rizičnom ponašanju i značaju testiranja na HIV.

Moja poruka svim građanima i građankama Srbije, posebno mladićima i devojkama, jeste da vode računa o svom zdravlju prilikom stupanja u seksualne odnose i da u svakom trenutku budu svesni mogućih posledica rizičnog seksualnog ponašanja, istakla je ona.

Prema njenim rečima, važan aspekt prevencije je i redovno testiranje na HIV, kako bi u potpunosti zaštitili svoje, kao i zdravlje svojih partnera.

Mihajlović je dodala da je od izuzetne važnosti edukovati naciju o ovom problemu jer istraživanja organizacija koja se bave ovim problemom pokazuju da veliki broj osoba zaraženih HIV-om u Srbiji ne znaju da su inficirane.

Doprinos prevenciji bilo bi i uvođenje teme seksualnog zdravlja u obrazovni sistem jer je važno da od malih nogu razgovaramo o ovoj temi, u porodici i školama, da mlade učimo odgovornom ponašanju i na taj način sprečimo pojavu bolesti, naglasila je ona.

Mihajlović je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side pozvala žene da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju i odlaze na redovne ginekološke preglede.

Ako ste propustili