Manastir Slanci u Beogradu

Manastir Slanci u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Palilula

Naselje: Slanci

Manastir Slanci u Beogradu ili Manastir Arhiđakona Stefana u Slancima osnovan je tokom 13. veka.

Manastir je prvobitno bio posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice ali nakon uloganja u obnovu Despota Stefana Lazarevića i Despota Đurađa Brankovića manastir je promenio praznik u Arhiđakona Stefana ili kako su ga u narodu zvali „Velikim manastirom“.

Nakon pada Despotovine 1459. godine Slanački manastir je bio opljačkan i razrušen, a monaštvo pobijeno od strane Turaka. Manastir je pod turskom vlašću više puta rušen (1690., 1739., 1787) i obnavljan.

Pokušalo se sa obnovom manasira tokom Prvog srpskog ustanka ali bez uspeha. Dolaskom kneza Miloša na vlast usledila je obnova i gradnja mnogih crkvi ali ne i manastira Slanci jer je već bio uništen. Godine1833. godine manastir srušen, a od datog građevinskog materijala sazidane su crkve u okolnim selima Mirijevu i Velikom Selu. Sve vrednosti manastira Slanaca su prenete u crkvu Velikog Sela, među njima i tri ikone sa nedovršenog ikonostasa iz 1812. godine.

Na mestu manastira je 1900. godine podignuta kapela. Godine1961. započeta je ponovna obnova manastira Slanci na inicijativu srpskog patrijarha Germana.

Radovi na izgradnji manastirske crkve završeni su 1971. godine, da bi se radovi nastavili na uređenju konaka i imanja.

Ako ste propustili