Legenda o Miskin-babi

Legenda kaže da je Miskin Baba bio je poslednji emandski princ iz 18.veka stare dinastije Uzbeka, iz Buhareje.

Prema legendi koja se i danas prepričava je da mu se u 30. godini (1786) u snu javilo predskazanje da treba da nađe mirno mesto na dunavskim kataraktima, jer će samo tu moći da se posveti i da nađe duhovni mir. Ostavio je dvorac, prijatelje i podelio imanje siromašnima. Put ga je doveo u Beograd, tražeći sanjano ostrvo.

Sultan ga je zamolio da, kao svetac, bude sudija, upravnik i čovek koji će umiriti pobunjeni srpski narod u Otomanskoj imperiji. Prema predanju, Miskin-baba je prihvatio poziv i zavladao je mir i zadovoljstvo.

Miskin-baba se setio svog predskazanja i rešio da potraži svoj duhovni mir ali beogradski paša je pokušao da spreči njegov odlazak, naredivši straži na svih dvanaest beogradskih kapija da ga ne puste da izađe. I tada se desilo čudo. Svih dvanaest stražara je ispričalo da je istovremeno izašao na svih dvanaest kapija kroz zidove i vrata i da nisu mogli da ga zadrže.

Miskin-baba je tako došao na Adu Kale, ostrvo iz sna, gde živi kao prosjak sve do danas. Ljudi su ga viđali kako hoda bedemima, obalom Ade Kale, a danas lebdi iznad vode oko ostrva Šimijan, na koje je adakalska trvrđava preseljena i čuva njen duh. Viđaju ga samo bivši stanovnici Ade Kale kako umiva svoju dugu bradu, umačući je u sunčani odraz u vodi i pravi talase, a onda je otresa i iz nje pušta vetar i o tome pričaju svojoj deci.

Foto:ilustracija/A.M

Ako ste propustili