Kuća kralja Petra I Karađorđevića u Beogradu

Kuća kralja Petra I Karađorđevića u Beogradu nalazi se u Ulici Vase Pelagića 40, na teritoriji opštine Savski venac.

Kuća je izgrađena 1896. godine i bila je vlasništvo trgovca Đorđa Pavlovića kome je bila letnjikovac u vinogradu na 88 ari. Kuće je površine 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa.

Nakon završetka Prvog svetskog rata tražila se kuća u kojoj bi kralj Petar Prvi Karađorđević živeo jer je stari dvor bio oštećen. Godine 1919. kuća je iznajmljena kralju Petru koji ju je plaćao iz svojih sredstava. U nju se uselio 24. septembra 1919. godine i u njoj živeo do svoje smrti 16. avgusta 1921. godine.

Kada je preminuo kralj Petar I Karađorđević Vlada Srbije je donela odluka da se kuća u kojoj je kralj premino otkupi za Narodni muzej pod uslovom da sve sobe ostanu kakve su sada.

Kuća je od trgovca Pavlovića otkupljena 1924. godine i dodeljena Ministarstvu prosvete koje je počelo sređivanj ekuće za namenu muzeja. U toku sređivanja kuće podignuta je i kapija koja je jedna od najlepših u Beogradu i danas.

Kapija je napravljena 1926. godine od strane majstora-preduzimača Branka Filipovića, 17. marta 1926. godine. Na kapiji je stavljen natpis “Muzej kralja Petra I Oslobodica”, godina rođenja kralja Petra 1844, godina kada je stupio na presto 1903. i godina smrti 1921. Muzej nikada nije otvoren.

Nakon Drugog svetskog rata služila je kao škola, a zatim i kao stambeni objekat.

Godine 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac kuća je adaptirana i otvoren kao savremeni kulturni centar.

Godine 2013, Kuća kralja Petra Prvog pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac.

U vrtu oko Kuće kralja Petra Prvog se nalaze dva spomenika prirode botaničkog karaktera, stablo magnolije i stablo ginka, zaštićeno prirodno dobro.

Stabla magnolije: visina stabla: 9,77 m; obim stabla: 1,74 m; starost stabla oko 110 godina.

Stabla ginka: visina stabla: 20,23 m; obim stabla: 2,60 m; starost stabla oko 110 godina.

Foto: A.M
Foto: A.M

Ako ste propustili