Krenuli

Očekivano je neko iskoristio razdor u opoziciji da iskoristi taj prazan prostor. Kažem očekivano jer sam o tome pisao u ranijim člancima da će na scenu stupiti neko nov, a u ovom slučaju je to pokret.

Nije „rupa“ nastala nakon različitog mišljenja oopozicije, već onoga trenutka kada nakon izbora u decembru nije adekvatno reagovala opozicija, a onda i prihvatila mandate. Kao što sam tada rekao veoma na kratke staze razmišljaju, a sve se lako moglo predvideti šta će se desiti.

Neki razdor u opoziciji i izlazak pokreta vide znak za svađu ali ja to gledam sa druge strane. Dobro je što postoje različita mišljenja i stavovi o kojima mogu da diskutuju, i ne mislim da je neko izdajnik jer jednoumlje nikome nije dobro donelo. Imamo taj primer i danas.

Da li je pokret izabrao pravo vreme? Pokret može zbog ovog izbora može da izvuče dobar deo glasača na svoju stranu, ali sa druge strane može se veoma lako desiti da upravo od strane opozicije i ponese sav teret loših izbornih rezultata, što je za očekivati. Mislim da nije izabrao pravo vreme, već je to trebao u februaru jer bi do sada dobio na vremenu da sve greške koje sada puštaju isprave pred izbore, a ovako nemaju vreme i svaka reč se „meri“ sa hiljadu glasova.

Veoma loš start pokreta o slabom poznavanju prestonice, što se može videti iz nastupa, može dovesti do potpunog kraha kako opozicije koja izlazi na izbore, tako i samog pokreta. I ako opoziciju koja izlazi na izbore to očekuje u budućnosti.

Oni koji ne izlaze na izbore u prestonici bilo bi dobro da zavlada tišina i da ni na koji način ne napadaju oni koji izlaze na izbore, jer svako ima pravo na mišljenje i stav. Jačina opozicije je uvek bila u kritičnom stavu svojih pristalica.

Šta će se desiti na samim izborima? Mislim da će se jedan deo opozicije povući sa izlaska na izbore u prestonici, najmanje jedna stranka, jer ni jedni uslovi neće biti ispunjeni. Na samim izborima opozicija će loše proći i ako vladajuća lista ima slabu podršku, a pogotovo njen predstavnik. Naravno tu su i neke „čudne“ izborne liste koje su nekako preko noći uspele da skupe potpise ali će svakako povući sa sobom jedan broj glasova jer ima ljudi koji i nisu upućeni u sve političke mahinacije.

Interesantan će biti za političare dan posle izbora, ali ne i za građane koji će i dalje nositi svoje probleme.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili