Karte za prevoz 200 dinara za ceo dan

Gradonačelnik Beograda izjavio je danas da će predložiti odbornicima da se na sednici Skupštine grada za sedam dana jednostrano raskine ugovor sa Kentkartom i da se implementira potpuno novi sistem.

On je najavio da će podići ćemo tužbe protiv svih odgovornih i kod privatnog preduzetnika, i unutar Grada Beograda.

Ne verujem da će Grad da plaća penale zbog raskida ugovora i spreman sam da preuzmem svu političku odgovornost zbog odluka koje donosim, izjavio je danas gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Trebalo je da se postigne dogovor o raskidu ugovora sa privatnim preduzetnikom, koji od 2011. godine ima ekskluzivno pravo da vrši naplatu, kontrolu, logistiku i sistem praćenja rada sistema javnog prevoza. Grad bi preuzeo naplatu i kontrolu karata, a oni na osnovu sistema javne nabavke ili kroz pregovarački postupak bi zadržali sistem koji su sami implementirali i o kome vode računa.

– Godinama slušamo da je glavni razlog pada naplate karata to što građani neće da plaćaju karte. Zbog toga sam i hteo da se kontrola i naplata karata prebaci na Grad, jer je prema podacima koje imam od 2012. godine prihod pao skoro 30 odsto. U poslednjih mesec i po dana shvatamo da ne smemo da nastavljamo posao sa njima, jer bi onda i ova gradska uprava postala saučesnik – rekao je gradonačelnik.

Pokušati da dokažemo, a za to imamo zaista neupitne dokaze, da je ugovor od starta bio štetan za Grad Beograd i da je čitav sistem baziran na validatoru koji ne može da funkcioniše i koji nanosi veliku finansijsku štetu Gradu i građanima.

– Oni se nisu pridržavali ni tako štetnog ugovora, što takođe dovodi u pitanje naše plaćanje potencijalnih penala. Da podsetim i da je u ugovoru navedena i obaveza privatnog preduzetnika da konstantno ulaže u sisteme i da ga unapređuje narednih deset godina, kada bi trebalo da ga preuzme Grad – precizirao je prvi čovek prestonice.

Njihova ideja je bila da se kroz proces validacije stekne realna slika i uvid u stanje javnog prevoza i da se na osnovu te informacije unapređuje javni prevoz, izjavio je gradonačelnik.

– Grad prema ugovoru nije imao informacije ni o broju putnika, niti o broju autobusa koji izlaze na ulice, kao ni o broju putnika koji kupuju karte. Sav novac najpre je išao na njihov račun, a tek onda bi sa tog računa 92 odsto bilo poslato Gradu, a logično je bilo da bude obratno. Grad nije imao nikakav uvid u realno stanje zbog čega su validatori prevara, kao i GPRS sistemi koji su bili uvedeni u svaki autobus. Informacija koju je validator slao dalje bila je apsolutno beznačajna i ničemu nije služila, jer je pokrivala samo 20 do 30 odsto ljudi. Zato stupanjem na snagu novog sistema naplate karata ukidamo validatore, a ulaz i izlaz putnika će biti na sva vrata. Ukoliko zaživi novi sistem, on će biti aktivan od maja – pojasnio je Šapić.

Gradonačelnik Beograda je naveo da je stari sistem javnog prevoza podrazumevao četiri zone i sedam tarifa, te da je bio veoma komplikovan.

– Na nama je da vidimo da li smo u stanju da postavimo novi sistem koji će biti jednostavniji, jeftiniji, efikasniji i pošteniji, ali i svrsishodniji za Beograđane. Novi sistem imaće dve zone i dve tarife. Novina je i to što ćemo ukinuti vremensku kartu od 90 minuta. Postojaće celodnevna karta za obe zone, dakle za čitavu teritoriju Beograda, i to po ceni od dvesta dinara – najavio je Šapić.

Kako je pojasnio, više neće biti karata za tri i za pet dana, već za sedam dana, za obe zone, što će koštati 1.000 dinara. Mesečna karta za prvu zonu biće 3.000 dinara, a za prvu i drugu 3.500 dinara. Godišnja karta za obe zone iznosiće 35.000 dinara, a za zonu jedan 30.000 dinara.

Prema njegovim rečima, uvodi se sistem plaćanja SMS porukom, besplatnom aplikacijom u okviru koje će moći da se plaća SMS porukom, svim platnim karticama i na prodajnim mestima distributera za naplatu karata.

– Srednjoškolci neće morati da plaćaju prevoz. Prevoz za lica starija od 65 godina će takođe biti besplatan. Ona će vaditi doživotnu kartu bez ikakvog plaćanja ili će to uraditi putem aplikacije i dobiti elektronsku kartu. Sve povlašćene kategorije plaćaće 1.000 dinara, a oni koji su imali pravo na besplatan prevoz, to pravo i dalje zadržavaju. Kontrolora više neće biti, već će taj posao obavljati BELI – zaključio je gradonačelnik.

Izvor: Beogradske vesti / beograd.rs

Ako ste propustili