Izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici više izmenjenih uredbi i odluka, čije je važenje oročeno do 31. oktobra 2022. godine.

Usvojena je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu to da je tržište još uvek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba.

Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa.

Članovi Vlade izmenili su i Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana.

Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra.

Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte i očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti.

Ako ste propustili