Izbor mandat ili ne

Izbori u Beogradu su završeni i postavljaju se mnoga pitanja ali dva koja preovlađuju su: „Da li će se ponoviti izbori u Beograd?“ i „Da li opozicija treba da prihvati mandate?“

Izbori u Beogradu 2024. će se ponoviti jedino u zavisnosti kako će se situacija razvijati do kraja januara ili sredine februara. Pod situacijom mislim raspoloženje u gradu prema vladajućoj koaliciji, a ne u odnosu na presudu međunarodnog faktora koji se može promeniti preko noći. Ukoliko istraživanja pokažu pobedu onda će se ići na ponavljanje. Lično mišljenje da bez obzira na istraživanja vladajuća koalicija sa sadašnjim kandidatom za gradonačelnika nema šanse, a da se ponavljam zašto. Opozicija će morati da promeni pristup prema Beogradu jer građani žele novu vlast u gradu, što je evidentno, ali sadašnji pristup je na „mišiće“ umesto da sve bude dosta lakše.

Da li opozicija treba da prihvati mandate u gradu i u parlamentu? Već sam u prethodnom članku pisao o tome i koje opcije ima opozicija. Građani na društvenim mrežama kažu NE, a opozicija sada gleda da opravda zašto treba da ih prihvati. Opozicija objašnjava da bi odricanjem značilo mnogo toga, a jedan od argumenata je i da bi mandati pripali vladajućoj koaliciji i da bi onda definitivno imali većinu. Postavlja se nekoliko logičnih pitanja? A šta se do sada uradilo sa mandatima koje su imali? A, da li sada vlast ima većinu?

Ukoliko prihvate mandate mislim da će opozicija biti u ozbiljnom problemu jer to automatski znači da su prihvatili rezultate izbora, a to znači da će jedan broj građana da im okrene leđa. Zašto? Građani ne znaju zakone, čak ni one koje im mogu olakšati život jer se na dnevnom nivou bore da imaju hranu na stolu, plate račune, obuku decu i svako objašnjenje, koja sa jedne strane imaju logiku, izgledaće kao pravdanje i nemaju strpljenja da saslušaju.

U životu nisu pravi odgovori rešenja, već prava pitanja.

Politika ne poznaje pravo kao argument, već argument kao pravo.

Vlast je rasterećena i sva težina odluke je na opoziciji kako će se dalje razvijati situacija u Beogradu. Iskreno ni malo lake političke odluke trebaju da donesu, a na svaku odluku vlast je spremna još od oktobra što znači da opozicija i dalje kasni.

Ukoliko dođe do ponavljanje izbora u Beogradu mislim da će biti veoma interesantni jer će se sigurno spojiti i sa opštinskim izborima u Beogradu.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili