Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Aleksandra Martinovića

Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas hitnu smenu ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, kao jedini prihvatljiv i civilizovan ishod njegovog skandaloznog nastupa u Skupštini Srbije, kojim je najgrublje uvredio građane Srbije.

Aleksandar Martinović je, suprotno Ustavu i svim zakonima Srbije, pozvao na diskriminaciju velikog broja građana, poručujući da oni koji nemaju decu nisu jednako vredni i ne mogu da imaju jednaka prava kao oni koji jesu roditelji, navodi se u saopštenju.

Član Vlade Srbije ne sme da bude neko ko otvoreno zagovara podelu na građane prvog i drugog reda i ko je, zarad bilo kojih interesa, spreman da zalazi u najintimnije sfere ličnog života građana i zagađuje ih najmračnijim ideološkim otpadom.

U svetlu nedavnog masovnog ubistva u školi, dodatno je uznemirujuća činjenica da je Martinović ne samo ministar, nego i univerzitetski profesor, odnosno neko ko kroz obrazovni sistem utiče na formiranje generacija mladih ljudi i društvenih vrednosti koje oni usvajaju.

Organizacije civilnog društva osudile su i sramno odsustvo reakcije predsednika parlamenta Vladimira Orlića na Martinovićevo vređanje narodnih poslanika i građana Srbije i narušavanje ugleda i dostojanstva parlamenta.

Zajedničko saopštenje potpisali su Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Centar savremene politike, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Otvoreni parlament, Partneri Srbija, RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE fondacija, Slavko Ćuruvija Fondacija i Yucom – Komitet pravnika za ljudska prava.

Događaj

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je juče na sednici skupštine između ostalog rekao i:

„Ja hranim troje dece, pa šta vi hoćete da kažete da samo vi imate i volite decu? Hoćete da sada nabrajamo ko od vas niti je u braku niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, mače i zlatnu ribicu ribicu. Kako vas bre nije sramota“, izjavio je Martinović.

Zatim je napao poslanika DS-a Srđana Milivojevića.

„Koliko imaš dece da te ja pitam“, rekao je Martinović.

Nakon ovakvog nastupa deo vladajuće koalicije je tapšao kao znak podrške. Predsednik skupštine Vladimir Orlić je reagovao tako što je proglasio kraj zasedanja i izrekao meru udaljenje poslaniku Aleksandru Jovanoviću koji je negodovao zbog obraćanja Martinovića.

Deo opozicije je negodovao zbog ovakvog obraćanja juče ali i danas kada se pojavio ministar. Opozicioni predstavnici nisu dozvolili nastavak sednice dok Aleksandar Martinović ne napusti skupštinu. Sednica je prekinuta radi dogovora poslaničkih grupa gde je dogovoreno da Aleksandar Martinović napusti skupštinu.

Traži se ostavka Aleksandra Martinovića.

Izjava Aleksandra Martinovića izazvala je, blago rečeno, negodovanje u javnosti zbog pravljenja podela i etketiranje građana koji iz mnogo razloga ne mogu da dobiju decu.

Ako ste propustili