Dvorska kapela Svetog Andreja Prvozvanog

Dvorska kapela Svetog Andreja Prvozvanog

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Savski venac

Tip: kapela

Jurisdikcija: Srpska pravoslavna crkva

Eparhija: Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka

Osnivač: Aleksandar I Karađorđević

Posvećen: Svetom Andreju Prvozvanom

Arhitekta: Živojin Nikolić i Viktor Lukomski

Stil: srpsko-vizantijski stil

Dvorska ili Kraljevska kapela Svetog Andreja Prvozvanog je srpska pravoslavna kapela koja se nalazi pored Kraljevskog dvora u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju.

Građena je od 1924. godine po uzoru na Kraljevu crkvu u manastiru Studenica i manastir Svetog Andreje na Treski. Crkvu su projektovali arhitekta Živojin Nikolić ruski emigrant Viktor Lukomski.

Kapelu su freskopisali ruski majstori Boris Obraskov, baron Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski i Evgenije Varun-Sekreat.

Gradnja kapele je započeta 1924. u isto vreme kada je počela i gradnja Kraljevskog dvora. Stvari za obavljanje službe su dopremljene 1936. godine. U kapeli su se do Drugog svetskog rata čuvale: desna ruka Jovana Krstitelja, ikona Bogorodice „Filermos“ i čestica Časnog krsta. Relikvije je kralj Petar II Karađorđević poneo sa sobom i ostavio u manastiru Ostrog.

Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine, neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo Hrista Pantokratora. Prema nekim izvorima, to je bio Marko Mesić, komandant domobranske 369. legionarske pukovnije koji je zarobljen na Istočnom frontu i postao komandant Prve jugoslovenske brigade. Oštećenje je vidljivo i danas.

Prvo bogosluženje u crkvi nakon Drugog svetskog rata služeno je 2001. godine, kada ju je patrijarh srpski Pavle osveštao po preseljenju Aleksandra Karađorđevića i njegova porodice u Kraljevski dvor.

U kapeli se samo izuzetno održavaju službe, po pravilu one koje su povezane sa porodicom Karađorđević.

Ako ste propustili