Draginja Draga Gavrilović

Rođenje: 14.mart 1854., Srpska Crnja

Preminula: 25.februar 1917., Srpska Crnja

Zanimanje: književnica, prva žena romanopisac u srpskoj književnosti

Rođena je u uglednoj trgovačkoj porodici, od majke Milke i oca Milana školskog upravitelja, kao najstarije od osmoro dece. Imala je još pet sestara i dva brata, od kojih je dvoje rano umrlo.

Otac je jedno vreme radio kao školski upravitelj. U kući je, isto kao i njene sestre i braća govorila srpski, mađarski i nemački jezik, stekla solidno muzičko i književno obrazovanje i bila upoznata sa književnim dešavanjima.

Završila četvorogodišnju osnovnu školu 1865. u Novom Sadu, posle čega se vratila u rodno mesto i posvetila se kućnim poslovima. Nešto kasnije uspela je da upiše Učiteljsku školu u Somboru.

Od 1888 do 1911. je radila kao učiteljica u Srpskoj Crnji ali zato što je bolovala od tuberkuloze, što je dovelo do čestog odsustvovanja sa posla, je penzionisana.

Nakon završenog školovanja počela je da piše pesme, pripovetke, humoreske, priče i romane. Objavljivala je radove pod pseudoniumom „jedna učiteljica”, „jedna narodna učiteljica” ili „tvoja iskrena drugarica” u raznim tadašnjim novinama i časopisima. Njena prva pesma, o smrti Đure Jakšića je objavljena u novosadskom „Javoru”.

Roman „Dvojački roman“ objavila je upravo u novosadskom „Javoru“ zbog čega se smatra prvim ženskim srpskim romanopiscem. Objavila je ukupno trinaest pripovedaka, nekoliko članaka i nekoliko dečjih pesama.

Godine 1900. godine, u listu „Sadašnjost” je objavila svoj poslednji tekst.

Nikada se nije udala i nije imala dece.

Umrla je u rodnom mestu i sahranjena je u porodičnoj grobnici.

Ako ste propustili