Dovoljno potpisa za inicijativu za izmenu Krivičnog zakona

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić poručio je danas, u razgovoru sa osnivačem Fondacije „Tijana Jurić“ Igorom Jurićem, da je cilj i želja svakog čoveka da deca budu bezbedna.

Ružić je istakao da će tome doprineti inicijativa pomenute fondacije da se uvede doživotni zatvor za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Fondacija je prikupila potpise 158.460 građana Srbije koji su izrazili podršku da se izmeni Krivični zakon.

Ministarstvo, kao nadležni organ za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), na zahtev Narodne skupštine, proverilo je da li su svi potpisnici inicijative upisani u JBS, to jest da li ima najmanje 30.000 potpisnika sa ispravnim podacima, koliko je potrebno da bi Skupština uvažila građansku inicijativu.

Tom prilikom je utvrđeno da je više od 125.500 potpisa ispravno i potpuno.

Činjenica da su zaposleni radili i tokom noći govori o tome da smo svi pristupili zadatku kao ljudi, a ne kao birokrate, a sve u cilju da što pre završimo naš deo posla da se ova građanska inicijativa pretvori u zakon, istakao je Ružić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se koristi mehanizam građanske inicijative jer se na taj način jača demokratski proces i politička participacija građana u Srbiji, a istovremeno se pokazuje da donošenje jako bitnih odluka i zakona mogu inicirati sami građani.

Jurić je izrazio zahvalnost ministru i zaposlenima u resornom ministarstvu za požrtvovanost u tome da posao prepisa podataka u elektronski oblik i provere podataka urade za 45 dana, a za šta je sigurno trebalo najmanje šest meseci rada.

Foto:Ilustracija/pixabay

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili