Dan Etnografskog muzeja u Beogradu

Od 20. septembra u naredna tri meseca ( novembar 2020.godine ) u Etnografskom muzeju održaće se izložba Svirale Etnografskog muzeja povodom 119 godina samostalnog rada Etnografskog muzeja.

Postavkom izložbe Svirale posetiocima se pruža uvid u deo blaga kojim Muzej raspolaže i ukazuje sa na jedinstvenost materijala koji čuvamo. Muzički instrumenti koji se nalaze u Zbirci sakupljani su više od 150 godina. U kolekciji muzičkih instrumenata ima oko 350 predmeta, a ovom izložbom Muzej predstavlja najbrojnije instrumente ove svoje zbirke – svirale, saopštili su iz Etnografskog muzeja.

U Zbirci se nalazi oko 280 svirala. Deo tog materijala, dopunjen jedinstvenim starim fotografijama i video i audio snimcima, prikazan je na način da pruži sveobuhvatan uvid u kulturno nasleđe koje čuvamo i koje nas određuje. Prikazani duvački instrumenti se dele na labijalne svirale, svirale sa jezičkom i svirale kod kojih se ton dobija treperenjem usana. Svirale su raspoređene u nekoliko celina, zavisno od roda kojem pripadaju, etnografskim oblastima, kao i zanimljivi i neobični instrumenti. Tu su svirale od orlove kosti, dečja trubice „borije“ izrađena od mlade kore, rikala, svirala od trna, od grane, zatim duduci, šupeljke, cevare, kavali, zurle, gajde itd. Poreklo instrumenata u Zbirci je različito, tako da možemo govoriti o instrumentima koji su ovde doneseni putem mnogih migracija ili onima za koje možemo reći da su samonikli.

U toku trajanja izložbe biće organizovani koncerti sviranja na narodnim muzičkim instrumentima. Koncerti posvećeni nekim od poznatijih narodnih svirača npr. Krstivoju Subotiću iz sela Osečenica kod Mionice i Ivanu Tomiću iz vlaškog sela Osanica kod Žagubice. Večeri posvećene instrumentima iz dinarske zone diple, gajde, mješnice. Zatim koncerti tradicionalnih narodnih svirača i savremenih umetnika vezanih za sabore frulaša. Koncerti će biti održani u ambijentu izložbenog prostora Etnografskog muzeja.

Izložbu će otvoriti profesor dr Dimitrije Golemović.

Prilikom obeležavanja Dana Muzeja i otvaranja izložbe biće dodeljena i Nagrada Borivoje Drobnjaković za životno delo koja će ove godine pripasti muzejskoj savetnici Dušici Živković.

Dan Etnografskog muzeja će biti obeležen u nedelju 20. septembra u 12 sati uz striktnu primenu epidemioloških mera.

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine kao izdvojeno Etnografsko odeljenje Narodnog muzeja. Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu, dodaje se u saopštenju muzeja.

Ako ste propustili