Crkva Svetih Ćirila i Metodija na Čukarici

Crkva Svetih Ćirila i Metodija na Čukarici

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština; Čukarica

Adresa: Požeška 35

Crkva Svetih Ćirila i Metodija na Čukarici je katolička crkva, sagrađena 1929. godine.

Apostolski nuncije Hermenđildo Pelegrineti i beogradski nadbiskup mons. Rafael Rodić su zamolili misionare sv. Vinka Paulskog iz Slovenije da preuzmu jednu župu na periferiji Beograda, a na raspolaganje su dobili Čukaricu ili Karaburmu Leonim Šmid i sabrat Alojz Plantarič odlučili su se 5. jula 1929. godine da crkvu podignu na Čukarici.

Lazaristi su u Požeškoj ulici kupili kuću i u njoj otvorili kapelu, a prva misa je održana 5. avgusta 1929. Odlučili su se i za izgradnju crkve i kupili zemljište pored kuće. Crkvu je projektovao arhitekta Blaž Katušić iz Zemuna, a kamen temeljac crkve blagoslovio je župnik Crkve Krista Kralja, Alojzije Vagner, 18. avgusta 1929. godine.

Crkva je sagrađena u novembru iste godine, a posvetio ju je nadbiskup Rodić, na čast Ćirilu i Metodiju. Prilikom posvete iz crkve sv. Jozefa iz Celja donet je kip Svete braće, koji je 1851. godine blagoslovio biskup Anton Martin Slomšek, a kip je postavljen u glavnom oltaru. Novi oltar je dar mariborskog biskupa Ivan Tomažića.

Crkva je dvoranskog tipa sa polukružnom tavanicom. Dužine je 23 metara, širine 10, a visoka je 9 metara, dok je visina tornja 23 metara. Na glavnim vratima crkve nalazi se natpis: „Da svi budu jedno”.

Izvor: kc.org.rs

Ako ste propustili