Trend

Blokada Pančevačkog mosta u subotu 18.05.

Udruženja Ulice za bicikliste i Bela Čaplja sa leve obale Dunava najavili su za subotu petnaestominutnu blokadu upozorenja na Pančevačkom mostu jer u idejnom rešenju za rekonstrukciju mosta nisu planirane biciklističke staze.

Kako su najvili na društvenim mrežama:

„Dragi biciklisti i biciklistkinje i svi koji se tako osećaju!

18.05.2024. od 16:30h u Pionirskom parku počinjemo našu jubilarnu 150. Kritičnu masu! Dođite sa tetkom, tečom, stricem, strinom, ili bilo kojom drugom familijom ili prijateljima sa kojom razgovarate (ili ne razgovarate, a treba vam prilika da se pomirite)!
Ovaj mesec zajedno sa UG Bela čaplja, nastavljamo da se borimo za Beograd – konkretno za našu levu obalu Dunava i Pančevac!

Prethodnih godina smo učestvovali u brojnim javnim raspravama, davali primedbe, predloge, sugestije i pisali bezbroj mejlova i pisama. Za naš trud smo dobili brojna obećanja uključujući ona u Planu Održive Urbane Mobilnosti i Planu Generalne Regulacije da će Pančevac – koji je već međunarodna biciklistička ruta, prilikom sledećeg renoviranja dobiti i biciklističku stazu. Međutim, u planu detaljne regulacije i idejnom rešenju rekonstrukcije mosta, o biciklističkoj stazi nema ni govora. Kako saznajemo, ako se i bude pravila pešačka staza, ona će biti prepolovljena i praktično neupotrebljiva za pešake. Jasno je da je cilj ovog renoviranja još jedno autocentrično renoviranje i povećavanje brzina za automobile – koje će dovesti do još više saobraćajnih nezgoda.

Ukinuti pešačko-biciklističku opciju za 150000 građana i građanki leve obale je apsolutno suludo, posebno ako se ima u vidu da se ulaganje u biciklizam i pešačenje društvu vraća kroz smanjenje broja kardiovaskularnih bolesti i rasterećenje zdravenog sistema. Zato se u subotu udružujemo sa našim saborcima i saborkinjama iz Bele čaplje u borbi za Pančevac! Napravićemo petnaestominutnu blokadu upozorenja: Blokiraćemo samo desnu traku mosta, poslati jasnu poruku da se borimo za sve obale našeg grada. Nakon blokade produžujemo do Reve u Vrtu Dragoljuba Bakića na prodajnu izložbu i proslavu “150 Kritičnih masa” ali i trogodišnjicu blokade i odbrane ovog značajnog prirodnog staništa! Tačka okupljanja biće oko skulpture “Dragoljub Bakić” našeg poznatog umetnika Andreja Josifovskog-Pijaniste! Imamo razloga da slavimo!“