Palata Albanije

Palata Albanije

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Stari grad

Početak gradnje: 16. jula 1938.

Završetak gradnje: 20. oktobra 1939.

Palata Albanije je prvi soliter u Beogradu. Svoje ime dobila je po istpimenoj kafani koja se nalazila na istom mestu od 1860.godine, a sastojala od podruma, prizemlja i jednog sprata. Nalazi se na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice. Izgrađena je na osnovu konkursnog projekta Branka Bona i Milana Grakalića, iz 1938. godine.

Njen redovan gost bio je i Branislav Nušić.

„Počev od terazijskog čvora, desnom ulicom koja spaja Terazije i Pozorišni trg (Kolarčeva ulica), nastaje niz kafana, od kojih su mnoge već ranije izumrle. Jedino, na vrhu te ulice, postoji i danas, kao trag staroga Beograda, i postojaće, kako izgleda vekovima, kafana „Albanija“, ruglo Beograda, ali eldorado svih zakupaca te kafane. Ne postoji kafana sa manje režije, a više prometa; niti postoji kafana koju posećuje tako raznolika i tako mešovita publika”- rekao je Branislav Nušić.

Kafana je srušena 17.10.1936. godine odlukom grada Beograda zbog dotrajalosti i ne higijenskih uslova.

Gradnja današnje palate Albanije započela 16. jula 1938. i trajala je do 20. oktobra 1939. godine. Prilikom iskopavanja temelja za gradnju palate „Albanija“ pronađene su i kosti mamuta. Prvobitno je bila obložena zelenkastim italijanskim mermerom ali nakon rekonstrukcija zbog bombardovanja kada je bila oštećena dobila je sivu boju.

Palata „Albanija“ ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata, visoka je 53 m i ukupne je površine 8.000 m².

Ako ste propustili