Zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK u saradnji sa javnim tužiocem za organizovani kriminal, na teritoriji Sremske Mitrovice i Novog Pazara uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su Z. S. (1962) bivše odgovorno lice DZ „Donja Gušterica“ i O. Š. (1959) lekar DZ „Donja Gušterica“, dok su zbog sumnje da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni S. Z. (1984) i S. Z. (1975) odgovorna lica apoteke „Sunce S“ i M. J. (1985) odgovorno lice apoteke „Bela ruža“.

U prethodnom periodu podnete su krivične prijave protiv šest osoba zbog istih krivičnih dela.

Osumnjičeni se terete da su organizovali dve kriminalne grupe, jednu čiji su pripadnici bili zaposleni u Domu zdravlja „Donja Gušterica“, Kosovo i Metohija, i drugu, čiji su pripadnici bili odgovorna lica u apotekama na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine.

Sumnja se da su Z. S. i O. Š. u periodu od novembra 2019. do jula 2021. godine organizovali OKG, koju su pored njih činile još dve osobe protiv kojih su podnete krivične prijave, kao zaposleni u DZ Donja Gušterica koristeći službeni položaj, propisivali recepte hormonske terapije pacijentima kojima ta terapija nije bila potrebna i bez znanja pacijenata.

Nakon toga su, kako se sumnja, lične podatke pacijenata na koje su lekovi propisani dostavljali S. Z. (1984) i S. Z. (1975) koji su organizovali podizanje lekova mimo zakonske procedure u apotekama.

S. Z. i S. Z. se sumnjiče i da su organizovali kriminalnu grupu koju su pored njih činili M. J. i još četiri osobe protiv kojih su podnete krivične prijave, koja je u periodu od novembra 2018. do jula 2021. godine, na protivzakonit način realizovala podizanje lekova koje su prethodno propisani od strane lekarskog osoblja DZ Donja Gušterica.

Ovim nezakonitim radnjama, S. Z. i S. Z. je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od oko 77.932.000 dinara, dok je Republički fond za zdravstveno osiguranje oštećen u tom iznosu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti sprovedeni Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal, saopštili su iz MUP-a.

Ako ste propustili