Završetak pruge od Šapca do Loznice do kraja avgusta

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će radovi na rekonstrukciji pruge Šabac–Brasin biti završeni do kraja avgusta, kada će se uspostaviti putnički saobraćaj na relaciji od Šapca do Loznice.

Mihajlović je, u obraćanju nakon otvaranja radova na ovoj saobraćajnici na železničkoj stanici Petlovača kod Šapca, istakla da će putnički saobraćaj na toj deonici ponovo biti uspostavljen nakon punih 13 godina.

Prema njenim rečima, radovima je obuhvaćena rekonstrukcija ukupno 24 kilometra pruge između Šapca i Brasine, i to na deonicama Petlovača–Lešnica i Loznica–Gornja Koviljača.

Danas su počeli radovi na uklanjanju paralelnog koloseka, demontaži i varenju šinskih polja. Vrednost radova iznosi 335 miliona dinara, a izvode ih preduzeća „ZGOP“ i „Bauwesen“.

Ukupno će biti uloženo 367 miliona dinara, pri čemu će 20 miliona dinara biti investirano u uređenje stanične zgrade u Loznici, a 12 miliona dinara u osvetljenje staničnog platoa u stanici Brasina.

Rok za završetak radova je 150 dana, odnosno kraj avgusta. Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će ići 80 kilometara na čas, što je i projektovana brzina. Takođe, biće uređeno i 25 putnih prelaza, što će povećati bezbednost u saobraćaju.

Istovremeno, Mihajlović je najavila da će autoput Šabac–Loznica, u dužini od 55 kilometara, početi da se gradi naredne godine i biće pušten u saobraćaj do kraja 2020. godine.

Ona je objasnila da će ove godine morati da se završi kompletna projektno-tehnička dokumentacija za gradnju pomenute brze saobraćajnice sa po dve trake, koja se radi zajedno sa Saobraćajnim institutom CIP.

U skladu sa tim, neophodno je rešiti određene probleme u vezi sa eksproprijacijom, navela je Mihajlović i naglasila da je izgradnja saobraćajne infrastrukture važna za razvoj tog dela Srbije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili