U Galeriji `73 otvaranje izložbe slika „U čast Puškinu“

Muzeji i galerije u Francuskoj, Italiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kanadi i Japanu će 2022. godinu posvetiti samostalnim izložbama Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih srpskih umetnica sa zavidnom međunarodnom umetničkom reputacijom, kako bi proslavili njen doprinos istoriji savremene umetnosti. Posle Pariza, u četvrtak 16. juna sa početkom u 19:00 sati, u Galeriji `73 biće svečano otvorena izložba slika „U čast Puškinu“, koja je deo svetskog ciklusa izložbi „Celebrating Mira Maodus“.

Mira Maoduš rođena je u Metku, 14. oktobra 1942. godine. Njena majka Sofija Tesla je bila bratanica Nikole Tesle. Mira je studirala slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu (1965–1968), gde joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na Akademiji (Accademia di belle arti) u Veneciji (1969–1972) i Akademiji (Ecole National Superieur des Beaux-arts) u Parizu (1972–1975). Magistrirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Milanu 1978. godine. Osim u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Japanu, boravila je u Rusiji, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Član je japanske grupe umetnika Ša-Đi-Cu od 1983. i ULUS-a od 1987. godine.

Bavi se slikarstvom (ulje, akrilik, tempera, gvaš, akvarel) i crtežom (olovka). U njenom opusu ima dosta imaginarnih urbanih motiva, najčešće onih od nikad izbledelih sećanja na Beograd, zatim predela ispunjenih opalim lišćem. Skoro dve decenije se uglavnom posvećuje slovima i, poslednjih godina, brojevima, od kojih gradi apstraktne kompozicije.

Njena dela čuvaju i izlažu Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Galerija 73 u Beogradu, Muzej Hercegovine u Trebinju, Narodni muzej u Kruševcu, Mijagi muzej u Tokiju, Muzej savremene umetnosti u Kamakuri, a nalaze se i u mnogim privatnim zbirkama. Takođe, redovno se, od 1998, reprodukuju kao novogodišnje čestitke Uneska.

Izložba će trajati do 5. jula.

Foto:Ilustracija/pixabay

Izvor: opština Čukarica

Ako ste propustili