Solar Jazz Festival 13. i 14. juna premijerno u Beogradu

U Beogradu će 13. i 14. juna, sa početkom u 19 časova, premijerno biti održan festival autorske džez muzike pod nazivom “Solar Jazz Festival”. Publika će u Dorćol Placu (Dorćol Platz), imati priliku da čuje šest koncerata eminentnih domaćih džez kompozitora i izvođača.

Festival će otvoriti pijanista i kompozitor Dragan Ćalina, koji sa svojim kvartetom ima dva objavljena albuma, “Circle” (2019) i “Third Country” (2021). Sa početkom u 20 i 30 časova nastupa Milena Jančurić Kvintet, koji će se publici predstaviti numerama sa debitantskog albuma “Shapes and Stories”.

Poslednji koncert prve večeri počinje u 22 časa kada će nastupiti kvartet Ivana Radivojevića koji je avangardnim zvukom zaintrigirao mnoge slušaoce nakon objavljivanja svog prvog albuma pod nazivom “In Plain View”.

Drugi festivalski dan će otpočeti nastupom kvarteta koji predvodi saksofonista Maks Kočetov, a koji je prošle godine objavio album pod nazivom “Altered Feelings”. Numere sa ovog albuma, koncipiranog kao osmodelna svita, biće na repertoaru Kočetovog kvarteta 14. juna.

U 20 i 30 časova nastupa kvintet gitariste Aleksandra Petrovića, jednog od istaknutih predstavnika džez scene mlađe generacije. Poslednji nastup festivala počinje u 22 časa, a publiku očekuje najveći ansambl – sekstet na čelu sa novosadskim gitaristom Borisom Hložanom, čiji se debi album očekuje ove godine.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji putem Tickets.rs servisa po ceni od 1.200 dinara po danu, ili za ukupno 2.000 dinara za oba dana (komplet ulaznica).

„Ideja za organizovanje ovog festivala je nastala u želji da dam doprinos domaćoj džez sceni i kulturnom životu Beograda. S jedne strane, želela sam da dam prostor talentovanim i plodonosnim mladim kompozitorima koji se bave autorskim stvaralaštvom u oblasti džez muzike, a sa druge strane, želela sam da publici dam priliku da čuje kvalitetnu muziku“, izjavila je organizatorka festivala Milica Božović.

Program čine autori sa svojim sastavima koji su u proteklih godinu do dve izdali album, ali i neki sastavi koji su se istakli autorskim radom, te će se premijerno predstaviti beogradskoj publici.

Kako je akcenat festivala na komponovanoj džez muzici, ona je objasnila da je za naziv izabrano kompozicije kojoj je čuveni trubač Majls Dejvis (Miles Davis) doneo popularnost – „Solar”.

Podsetimo, Solar Jazz Festival je podržan od strane SOKOJ-a, a ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji preko Tickets.rs servisa po ceni od 1.200 dinara po danu, ili za ukupno 2.000 dinara za oba dana, odnosno komplet ulaznica.

Ako ste propustili