Retrospektivna izložba Predraga Milićevića Barbarien u galeriji KvART BW

Izložba „Od sumraka do svitanja 22“ umetnika Predraga Milićevića Barbariena biće otvorena u petak 02. septembra sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu TC Galerija.

Izložba reprezentativnih ostvarenja Predraga Milićevića Barbariena obuhvata period od 1992. do 2013. godine. Naziv izložbe je i naziv njegovog poznatog umetničkog dela, tema kojoj se često vraćao, refresh jedinstvenog opusa. Sa svojom infantilnom voljom za moći nad okolinom, svojom znatiželjom, koja je uvek nanovo poimala svet, Barbarien se, slikajući, oslobađao osećaja inferiornosti. Svoje agonije pretvarao je u divlji kolorit i intenzivne kompozicijske zaplete u snažnom zamahu širokih poteza. Njegova originalna, ekspresivna dela predstavljaju obris duše u kandžama životnog apsurda, samoterapiju u slikarskom činu, koja je transformisana u osobenu estetiku.

Predrag Milićević (1963-2013) je prve slike naslikao na tapetama zidova svoga stana, krajem 80-ih, potpisavši se spontano pseudonimom Barbarien. Bavio se poezijom i fotografijom. Počeo je da slika 1992, a član ULUS-a sa statusom slobodnog umetnika postaje 1994. godine. Izlagao je samostalno i grupno na preko dve stotine izložbi, na kojima je dobijao mnogobrojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je dva Posebna priznanja za izložena dela na 11. i 12. bijenalu naivne i marginalne umetnosti, a na 13. bijenalu, 2007. godine dobija Veliku nagradu.

Izložbu “Od sumraka do svitanja 22” organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvART BW. Izložba će biti otvorena do 20. septembra 2022. godine, a radon vreme galerije KvART BW je svakog dana od 11 do 19 sati.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Foto: Ilustracija / Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili