Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio izmene Zakona o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Gornje Nedeljice kod Loznice gde je razgovarao sa nekim od građana sela. Nakon razgovora, gde su mu građani izneli svoje viđenje problema sa projektom Jadar, predložio je da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

„Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Predložiću rešenja do ponedeljka i ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne, da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena.“

„Do ponedeljka ću izaći sa idejom“, obećao je predsednik Srbije.

Skupština Srbije je 26. novembra usvojila izmene Zakona o eksproprijaciji: „Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“. Izmene Zakona o eksproprijaciji je izazvao najviše pažnje građana jer prema nekim mišljenjima došlo je do izmena zakona zbog jedne kompanije i ako je to demantovala predsednica Vlade Ana Brnabić. Takođe, izmenama Vlada će imati diskreciono pravo da proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa.

Foto:Ilustracija/ A.M

Ako ste propustili