Potpisan sporazum o saradnji sa Marokom u oblasti pravosuđa

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i ministar pravde Maroka Muhamed Adžuar potpisali su danas u Marakešu Sporazum o saradnji dveju država u oblasti pravosuđa, koji, pored saradnje resornih ministarstava, predviđa i razmenjivanje iskustava i prakse.

U saopštenju se navodi da ministri pravde dveju zemalja potpisuju pomenuti sporazum svesni značaja međunarodne saradnje i izražene potrebe za usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim standardima, kao i uzimajući u obzir interes za razmenom znanja i iskustva u pravnoj oblasti.

Prema potpisanom sporazumu, dva ministarstva će sarađivati u poslovima iz svoje nadležnosti i razmenjivaće iskustva i prakse radi usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Sporazum podrazumeva i unapređenje saradnje u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Takođe, dve strane će sarađivati i u poslovima unapređenja elektronskog pravosuđa, modernizacije pravosudnog sistema, obrazovanja i obuke osoblja pravosudne uprave, unapređenja pravosudnih profesija, te razmene iskustava u oblasti reforme i modernizacije izvršenja kaznenih sankcija u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministarstva će zajedničku saradnju ostvariti i u drugim oblastima, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, pranja novca, korupcije i drugih krivičnih dela.

Sprovođenje sporazuma doprineće daljem unapređenju odnosa dveju država, kao i bržem razvoju njihovih ekonomija.

U okviru posete Maroku, Kuburović učestvuje i na Prvoj svetskoj konferenciji u oblasti pravosuđa u Marakešu, kojoj, pored ministara pravde, prisustvuju i najviši predstavnici pravosudnih organa iz sveta.

Ona se na marginama konferencije susrela i sa ministrima pravde iz Indije i Španije i razgovarala sa kolegama iz Kanade, Portugala, Holandije i Egipta, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili