Početak školske godine 1. septembra

Početak školske godine počinje regularno 1. septembra i nastava će trajati po 45. minuta gde se učenci neće deliti po grupama.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je nakon sednice Kriznog štaba, da je usvojen plan za narednu školsku godinu koji je usvojen od strane Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID – 19 po kome postoje tri modela organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji se mogu primenjivati tokom školske godine.

Modeli će zavisiti od epidemiološke situacije, na koji mogu uticati:

  • podaci o broju vakcinisanih,
  • broju zaraženih,
  • procentu pozitivnih testova
  • kako se primenjuju mere prevencije u samim školama.

Prvi model: Čas traje 45 minuta, bez deljenja u grupe, nose masku samo dok razgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1.5 metar rastojanja.

Drugi model: Model je sličan je prošlogodišnjem – za učenike od 1. do 6. razreda nastava je u školi, a za učenike 7. i 8. razreda, kao i za srednjoškolce – nastava se odvija kombinovano. Odeljenja su podeljena na grupe do 16 učenika, jedan dan su u školi, a drugi dan nastavu slušaju na daljinu, rekao je Ružić.

Treći model: Rezervisan je za najugroženije opštine, pa bi prema tom modelu srednjoškolci slušali onlajn nastavu, a osnovci imali kombinovanu nastavu.

Epidemiološku situaciju u školama pratiće Tim za škole

Epidemiološku situaciju u školama će pratiti i Tim za škole, koji čine predstavnici Instituta za Javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i resornog ministarstva, saopštio je ministar.

Tim ima zadatak da prati i koordiniše primenu preventivnih mera u radu škola i na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi i donosi odluku koji model nastave može da se primenjuje.

Lokalne samouprave se dele na crvene, žute i zelene ( semafor sistem )

Na osnovu kriterijuma u lokalnim samoupravama primenjivaće se određeni model ili kombinacija modela, gde će se opštine svrstati u zelenu, žutu ili crvenu zonu.

Zelena zona predstavlja nizak rizik zaražavanja od koronavirusa, žuta za srednji rizik, dok je crvena zona simbol visokog rizika zaražavanja.

Ukoliko dođe do promene modela, škole će o tome obavestiti roditelje do petka, do 12 časova, a u slučaju dvoje ili više učenika zaraženih ta grupa ili odeljenje preći na onlajn nastavu na 10 dana.

U predškolskim ustanovama deca ne nose maske i dalje, kao ni vakcinisani vaspitači.

Ako ste propustili