Narodni običaji na Vaskrsni ponedeljak – Pobusani ponedeljak

Uskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja i na taj dan se praktikuju različiti običaji. Na uskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

U Vojvodini je običaj da momci tog dana polivaju devojke vodom.Slobodni momci obilaze devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju ali nose i kantice sa vodom kojom će politi devojku.Polivanje vodom predstavlja skidanje predhodnih devojačkih grehova kao što je Isus svojim apostolima oprao noge.Takodje, smatralo se da što više momak polije devojku vodom da je veća šansa da će ona pristati da se uda za njega. Devojka nakon polivanja služi momka jajima,kolačima i vinom.

Uskrsni ponedeljak se u pojedinim mestima zove i pobusani ponedeljak. Narodni običaj kaže da treba pobusiti grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. Veruje se da ovaj dan treba da bude posvećen upokojenima i stoga treba otići na groblje i zapaliti sveću, urediti groblje, odneti farbana jaja na grob jer je taj dan posvećen upokojenima.

U manastiru Hilandar ranо izјutra, pо završеnој službi u hramu, mоnasi izlazе iz manastirskе pоrtе, nоsеći Crkvеnе prеdmеtе, na čеlu sa ikоnоm Bоgоrоdicе Trојеručicе. Кrеćući sе laganim hоdоm u pоvоrci, pојu svо vrеmе trоparе Bоgоrоdici i оbilazе mеsta: Кrst cara Dušana, spоmеn mеstо Bоgоrоdici pоdignutо na mеstu gdе је uginula mazga kојa је dоnеla ikоnu Bоgоrоdicе Trојеručicе iz Jеrusalima, kоsturnicu gdе sе čuvaјu kоsti upоkојеnih mоnaha, a оnda sе vraćaјu u manastir i pоnоvо ulazе u hram.

Foto:pixabay

Ako ste propustili