Manastir Svetog arhangela Gavrila u Zemunu

Manastir Svetog arhangela Gavrila u Zemunu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Zemun

Manastir Svetog arhangela Gavrila u Zemunu je manastir Beogradsko-karlovačke mitropolije Srpske pravoslavne crkve iz 18. veka.

Crkva je podignuta u 18. veku, na mestu starije crkve. Sagradio ju je zemunski trgovac Teodor Toša Apostolović 1786. godine. Drugi sprat dozidan 1840. godine.

Podignuta kao Kontumacku kapelu Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila za verske obrede pravoslavnih putnika koji su iz Turske prelazili u Austrougarsku a morali izvesno vreme da provedu u karantinu. Nako što su karantini rasformirani crkva je izgubila značaj ali su je dvadesetih godina dvadesetog veka dolaskom ruskih izbeglica obnovili i sve do kraja Drugog svetskog rata služila kao ruska crkva.

Nakon Drugog svetskog rata crkva je bila zapuštena da bi 1981, godine crkvu preuzeo jeromonah Filaret. Crkva je bila obnovljena i predstavlja jedan od samo dva sačuvana objekta nekadašnjeg Kontumaca, važne privredne i sanitarne ustanove Starog jezgra Zemuna, osnovane još 1730. godine.

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve 6. marta 1990. godine postaje ženski manastir Svetog Arhangela Gavrila.

Ako ste propustili