Kuća cveća u Beogradu

Kuća cveća je naziv za objekat u kojem su sahranjeni nekadašnji doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije maršal Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka. Objekat je izgrađen po projektu arhitekte Stjepana Kralja i zauzima površinu od 902 m².

Kuća cveća

Kuća cveća je deo Muzeja istorije Jugoslavije, koji se nalazi u Botićevoj ulici, na Dedinju i jedna je od najposećenijih turističkih mesta u Beogradu.

„Kuća cveća“ sagrađena je 1975. godine, kao zimska bašta za potrebe tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

U centralnom delu Kuće cveća nalazila se fontana, okolo su bile radna i spavaća soba, salon, gostinjska soba, biblioteka…

Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je u njoj provodio dosta vremena tokom boravka u Beogradu, a najviše posle razlaza sa suprugom Jovankom, 1977. godine.

Foto: L.M / Kuća cveća

4. maja 1980. godine Tito je preminuo u svojoj 88. godini, a zimska bašta je preuređena u njegovo poslednje počivalište po njegovoj ličnoj želji.

Iz centralnog dela uklonjena fontana i sazidana grobnica. Rekonstrukcijom zimske bašte tada je rukovodio inženjer Dragomir Gavrilović.

Mermerna ploča je od belog venčačkog mermera dimenzija: visine 80 cm, široka metar i po, dugačka dva i po metra i teška devet tona. Postavljena je dan posle sahrane, uz pomoć dizalica.

Foto: L.M / Kuća cveća
Foto: L.M / Kuća cveća

Titov grob čuvala je počasna straža Gardijske brigade Jugoslovenske narodne armije (JNA) od 8. maja 1980. godine, a povučena je 4. maja 1992. godine.

Stalna postavka u Kući cveća danas se sastoji od:

  • spomen-sobe
  • izložbenog dela
Foto: L.M / Radna soba
Foto: L.M / Radna soba
Foto: L.M
Foto: L.M / maketa Plavog voza
Foto: L.M
Foto: L.M
Foto: L.M

Ako ste propustili