Koronavirus u Srbiji 2020. godine

Koronavirus u Srbiji 2020. godina

26.februar – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Srbiji nema zaraženih koronavirusomi i da je zdravstveni sistem Srbije potpuno spreman za slučaj eventualne pojave virusa.

27.februar – Počeo sa radom sajt sa svim informacijama o koronavirusu covid19.rs.

28.februar – U većini apoteka u Srbiji nestašica maski.

MART

6.mart 2020. – Prvi slučaj korona virusa u Srbiji. Prvi zvanični oboleli je muškarac ( 43) iz Subotice koji je boravio u Budimpešti.

7.mart 2020 – Muškarac zaražen koronavirusom prebačen u Novi Sad.

9.mart 2020 – Drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, zaražen kineski državljanin smešten na Infektivnoj klinici KCS.

10.mart

  • Potvrđeno još tri slučaja koronavirusa u Srbiji. Zaražene dve žene i jedan muškarac iz Beograda. Smešteni na Infektivnoj klinici KCS. Ukupno pet potvrđenih slučaja Covid-19.
  • Vlada Srbije odlučila je da se stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno zabrani ulazak u Srbiju.
  • Građani Srbije koji dolaze iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske moraju u samoizolaciju od 14 dana

11.mart

  • U Republici Srbiji je do 20 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 18 potvrđenih slučajeva COVID 19
  • Zabrane javnih skupova u zatvorenom. Sve utakmice igraće se bez publike. Pojačana kontrola na svim grančnim prelazima, neki privremeni će biti zatvoreni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je apelovao na naše ljude iz inostranstva da ne dolaze u vreme Uskrsa, da se odlože svadbe i krštenja.
  • U Beogradu se masovno kupuju zalihe brašna, ulja, šećera, kvasca…
  • Ministarstvo zdravlja je otvorilo poseban broj telefona, preko koga od 8 do 22 sata građani mogu da dobiju više informacija o koronavirusu

12.mart

  • Zbog koronavirusa u Srbiji privremeno su zatvorena 44 granična prelaza za drumski, železnički i rečni saobraćaj – Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini
  • Od sinoć u 20 sati ( 11.marta), do 8 časova ( 12.marta), testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedna osoba pozitivna i osam negativnih na koronavirus. Ukupan broj zaraženih 19.
  • U Republici Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 24 potvrđena slučaja COVID-19. Do 18 časova 12. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 12.03.2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 20 negativnih na novi korona virus, navodi se u saopštenju.
  • Ministarstvo zdravlja objavilo hitan tender za nabavku respiratora
  • Odložena sva vaterpolo takmičenja mlađih kategorija u Srbiji
  • Uvedene nove mere za gradski prevoz zbog koronavirusa u Beogradu: Provetravanja vozila nakon svake vožnje, dezinfekcija na svakoj okretnici, kontrolori bus plusa sa rukavicama
  • Otkazan Beogradski maraton zbog pandemije
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je premijerke Ane Brnabić tražio da budu formirana dva krizna štaba u borbi protiv koronavirusa.Prvi tim za direktnu borbu protiv virusa i Ddrugi krizni štab za otklanjanje ekonomskih posledica korona virusa.

13.mart –

  • Do jutros u 8 časova registrovan ukupno 31 slučaj zaraze koronavirusom kovid-19. Ukupno 7 novozaraženih osoba.
  • 18 časova – U Srbiji su potvrđena još četiri slučaja zaraze koronavirusom, ukupan broj zaraženih porastao na 35 od početka epidemije.
  • Vlada Srbije saopštila je da se zabrana okupljanja za više od 100 ljudi odnosi i na okupljanja povodom svadbi, krštenja, rođendana i drugih tradicionalnih manifestacija, kao i okupljanja u ugostiteljskim objektima kao što su restorani, kafane, diskoteke i slično.
  • Ministarstvo zdravlja Srbije je uvelo 20 brojeva telefona preko kojih će građani moći da ostvare bržu komunikaciju s nadležnim epidemiološkim službama i dobiju informačije o novom korona virusu.
  • U Srbiji se kupovina namernica povećala i do 100 odsto
  • Osnovna škola u Beogradu „Mihailo Petrović Alas”i dve srednje u Čačku obustavile su nastavu zbog sumnje da postoji opasnost od širenja korona virusa.
  • Zabranjene posete domovima za stare zbog koronavirusa
  • Vlada Srbije je donela odluku po kojoj je stranim državljanima koji dolaze iz Rumunije privremeno biti zabranjen ulazak i kretanje.Međunarodni tranzitni prevoz tereta u drumskom saobraćaju ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.Privremena zabrana ulaska u Srbiju ostaje za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj.Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

14.mart

  • Do 8 časova šest slučajeva koronavirusa potvrđeno je u Srbiji, čime je broj obolelih porastao na 41.
  • U Srbiji je potvrđeno još pet slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 46
  • Jedan pacijent koji je imao koronavirus otpušten na kućno lečenje iz KC Vojvodine, pošto su testovi pokazali da je negativan na koronavirus.

15.mart –

  • U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa
  • U Republici Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva kovid-19. Testirani su uzorci 15 osoba od kojih su 2 uzorka bila pozitivna.
  • Vlada Srbije je donela Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.Zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijamaviše od 50 ljudi.
  • U Srbiju stigla prva pomoć iz inostranstva u borbi sa virusom COVID-19 i to iz Kine. Stiglu su testovi za detekciju virusa COVID-19, koje je donirala Kineska humanitarna organizacija „Mammoth Fondation”.

16.mart –

  • Vlada Srbije: Građani Srbije, kao i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji, a koji ulaze u Srbiju, iz država označenih kao žarišta epidemije kovid-19, a to su: Švajcarska, Španija, Austrija i Italija, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana. Oni koji dolaze iz dolaze iz drugih zemalja, obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana. Zabrana izvoza svih lekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi naše apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima. Ograničena je kupovina zaštitnih maski: jedna osoba, ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže. Svi šalteri javnih institucija u Srbiji zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja.
  • U Srbiji su do 18 sati registrovana još dva nova slučaja obolelih od koronavirusa, broj zaraženih porastao na 57. Do 18 sati testirano je 15 osoba od kojih je dvoje bilo pozitivno, a 13 negativno na koronavirus.
  • U Kragujevcu potvrđen drugi slučaj koronavirusa
  • Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima u vezi s korona virusom.
  • Novčana kazna 150.000 dinara za građane starije od 65 godina koji izlaze iz kuće

17.mart -U Srbiji je registrovano još osam osoba zaraženih virusom korona, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 65, to jest 81. Do 8 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 8 pozitivnih i 11 negativnih na koronavirus.

18.mart –

19.mart –

20.mart –

21.mart –

22.mart –

23.mart –

24.mart –

25.mart –

26.mart –

27.mart –

28.mart –

29.mart –

30.mart –

31.mart –

APRIL

1.april –

2.april –

3.april –

4.april –

5.april –

6.april –

7.april –

8.april –

9.april –

10.april –

11.april –

12.april –

13.april –

14.april –

15.april –

16.april –

17.april –

18.april –

19.april –

20.april –

21.april –

22.april –

23.april –

24.april –

25.april –

26.april –

27.april –

28.april –

29.april –

30.april –

MAJ

1.maj –

2.maj –

3.maj –

4.maj –

5.maj –

6.maj –

7.maj –

8.maj –

8.maj –

9.maj –

10.maj –

11.maj –

12.maj –

13.maj –

14.maj –

15.maj –

16.maj –

17.maj –

18.maj –

19.maj –

20.maj –

21.maj –

22.maj –

23.maj –

24.maj –

25.maj –

26.maj –

27.maj –

28.maj –

29.maj –

30.maj –

31.maj –

JUN

JUL

AVGUST

SEPTEMBAR

OKTOBAR

NOVEMBAR

2. – U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 802 slučaja koronavirusa, a preminulo je sedam osoba.

3. – U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno1.878 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 11 osoba.Testirane su 10.962 osobe. Nemačka Vlada donirala pet respiratora Kliničkom centru Srbije. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je popunjenost kapaciteta Klinike za infektivne i tropske bolesti preko 90 odsto.

4. – Od koronavirusa u poslednja 24 časa 2.412 novozaraženih, preminulo šest osoba

DECEMBAR

Ako ste propustili